Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a prezentat în Comisia parlamentară de profil rezultatele auditării Ministerului Finanțelor

  • 20.10.2021
  • 3382

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat astăzi, 20 octombrie, în cadrul Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice (CCFP), Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Finanțelor încheiate la 31 decembrie 2020, aprobat prin Hotărârea CCRM nr. 23 din 10.06.2021 și Raportul auditului conformității asupra achizițiilor publice în cadrul sistemului Ministerului Finanțelor în anii 2019-2020, aprobat prin Hotărârea CCRM nr. 48 din 30.07.2021.

Cele mai semnificative observații ale misiunii de audit au fost prezentate de către Petru Rotaru, membru al CCRM și echipele de audit responsabile de misiunile de audit.

În baza activităților desfășurate în cadrul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate, a fost emisă opinie de audit fără rezerve, datorită faptului că erorile constatate, în totalitatea lor nu au afectat situațiile financiare consolidate, a menționat Petru Rotaru. La fel, membrul CCRM a informat Comisia parlamentară, că Curtea de Conturi a înaintat 16 recomandări pentru remedierea problemelor depistate în cadrul auditului conformității achizițiilor publice, termenul implementări acestora fiind de 12 luni din data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ion Bulmaga, șef al echipei de audit CCRM, a relatat despre iregularitățile la gestionarea mijloacelor financiare și a bunurilor publice de către Minister și instituțiile din subordine în anul de gestiune 2020. Astfel, procesul de achiziții publice și utilizarea resurselor financiare în cadrul sistemului Ministerului  Finanțelor s-a realizat cu unele nereguli și deficiențe. S-a constatat că încălcările au fost cauzate de faptul că conducătorii entităților nu au asigurat un control intern managerial adecvat al procedurilor aferente achizițiilor publice.

Curtea de Conturi a relevat neconformități la elaborarea și publicarea anunțurilor de intenție și planurilor anuale de achiziții publice, la estimarea necesităților și planificarea achizițiilor publice, la organizarea, desfășurarea și monitorizarea unor proceduri de achiziții, fapt care a afectat buna guvernare a resurselor financiare publice.

Totodată sistemul electronic de achiziții publice – Sistemului Informațional Automatizat ”Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender) nu corespunde întocmai cerințelor legislației în domeniu. Potrivit raportului, nu sunt dezvoltate unele funcționalități, ceea ce creează dificultăți în activitatea autorităților contractante și a entităților abilitate cu funcții de monitorizare și control asupra achizițiilor.

Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, mai multe deficiențe identificate deja au fost soluționate de instituțiile subordonate, inclusiv de către Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal.  

În cadrul ședinței, membrii Comisiei de control al finanțelor publice au atras atenție specială asupra problemelor legate de desfășurarea achizițiilor de valoare mică, dar și calității resurselor umane la Agenția de Achiziții Publice.

Membrii Comisiei parlamentare și-a exprimat determinarea pentru a interveni  cu inițiative legislative de modificare a cadrului normativ în vederea asigurării unui proces al achizițiilor publice transparent și eficient, menționând importanța conlucrării cu CCRM pe acest aspect.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a remarcat importanța acestui obiectiv, și a menționat că și în continuare se va opta pentru desfășurarea auditurilor în domeniul achizițiilor publice la toate ministerele din țară.

 

RAPORTUL auditului financiar

RAPORTL auditului conformității

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY