Cel de-al 26-lea Simpozion ONU/INTOSAI de la Viena, Austria, 16-18 aprilie, a reunit Instituțiile Supreme de Audit (ISA) din întreaga lume pentru a discuta despre rolul ISA în abordarea schimbărilor climatice. La eveniment a participat și delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de Alexandru Munteanu, membrul CCRM.
Tema centrală a simpozionului „Implementarea ODD 13 privind acțiunea climatică: rolul, contribuția și experiența instituțiilor supreme de audit (ISA)” s-a axat pe trei subteme principale: practicile ISA în auditarea impactului schimbărilor climatice; crearea condițiilor favorabile pentru auditarea acțiunilor privind schimbările climatice; consolidarea acțiunii climatice - impactul auditurilor privind schimbările climatice.
Provocările legate de schimbările climatice și abordarea impactului global al acestora sunt subliniate în Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Acțiunea privind schimbările climatice este complexă, având în vedere interconexiunile cu toate sectoarele economiei. Acest lucru necesită prioritizarea clară a zonelor afectate, alocarea eficientă a resurselor, identificarea și gestionarea corectă a riscurilor, o coordonare puternică între entitățile guvernamentale și sisteme eficiente de monitorizare și evaluare. Această complexitate subliniază rolul important al ISA în evaluarea performanței acțiunii guvernamentale privind schimbările climatice în toate dimensiunile, inclusiv guvernanța, politicile și finanțarea.
În calitate de organisme de supraveghere externă, ISA pot desfășura activități critice în auditarea și evaluarea acțiunii climatice la nivel național. Aceasta include evaluarea zonelor interconectate, cum ar fi biodiversitatea, apa, transportul, energia, ecosistemele de coastă și marine. Activitatea ISA contribuie la eforturile guvernelor de a gestiona riscurile legate de schimbările climatice.
De-a lungul anilor, INTOSAI a dezvoltat o gamă largă de metodologii, instrumente și practici pentru a audita acțiunile naționale privind schimbările climatice, care le au fost împărtășite la acest Simpozion în beneficiul tuturor ISA.
Simpozioanele ONU/INTOSAI asigură consolidarea capacităților ISA, prin schimbul de experiențe și informații specifice subiectului central abordat în toate domeniile relevante ale auditului sectorului public, contribuind la cercetarea și dezvoltarea metodologilor pe domenii relevante.
Simpozioanele sunt organizate la Viena din 1971, la intervale bienale, de Secretariatul general al INTOSAI în cooperare cu Organizația Națiunilor Unite.
Simpozioanele ONU/INTOSAI reprezintă o oportunitate inedită de a pune în discuții pe subiecte globale, actuale, care sunt relevante pentru toate Instituțiile Supreme de Audit.