Cea de-a treia ediție a Raportului „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, elaborat cu suportul Freedom House, cuprinde rezultatele unei analize comprehensive a gradului de transparență a instituțiilor publice, în baza unei abordări metodologice axate pe standardele și pe cele mai bune practici internaționale.
Transparența proactivă a fost definită drept partajarea și actualizarea informațiilor publice pe site-urile web ale instituțiilor publice fără a fi necesare solicitări sau cereri în acest sens din partea cetățenilor, ca un exemplu de realizare a obligațiilor instituțiilor statului în ceea ce privește dreptul la informare.
În acest context au fost analizate paginile web a 73 de instituții publice, iar Curtea de Conturi a Republicii Moldova în acest clasament a fost poziționată pe primul loc, acumulând un scor de 21 de puncte, fiind considerată pregătită pentru punerea în aplicare a noii Legi privind accesul la informațiile de interes public.
Documentul a fost elaborat de Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) în cadrul Proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” care se desfășoară cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Curtea de Conturi este vizată în compartimentul II.2.5. Pilonul V. Curtea de Conturi.
Raportul a fost elaborat și publicat în iulie 2022 de echipa Băncii Mondiale pe baza rezultatelor Evaluării Cheltuielilor Publice și Responsabilității Financiare a Administrației Centrale a Republicii Moldova. Scopul principal al evaluării CPRF 2021 este de a oferi Guvernului Republicii Moldova un diagnostic obiectiv și actualizat al performanței managementului financiar public la nivel național, bazat pe cea mai recentă metodologie CPRF recunoscută la nivel internațional.
Constatările privind activitatea Curții de Conturi sunt prezentate la PILONUL ȘAPTE: Examinare externă și audit.
Sondajul Bugetului Deschis (Open Budget Survey) este unicul instrument de cercetare din lume, care este independent, comparativ și bazat pe fapte, care utilizează criterii internațional acceptate pentru a evalua accesul publicului la informații privind bugetul național, oportunitățile oficiale ale publicului de a participa la procesul bugetar național și rolul instituțiilor de supraveghere bugetară – precum Legislativul și instituția supremă de audit – în cadrul procesului bugetar. Sondajul ajută societatea civilă să evalueze și să discute cu statul său despre utilizarea fondurilor publice și raportarea acestui fapt. Cea de a 8-a ediție a OBS cuprinde 120 de state.
În procesul de evaluare a Curţii de Conturi prin prisma Sistemului Naţional de Integritate, Transparency International – Moldova a efectuat un sondaj în autorităţile publice centrale auditate de Curtea de Conturi pentru a analiza opiniile şi experienţele reprezentanţilor acestora despre comunicarea/relaţiile cu auditorii Curţii în timpul misiunilor de audit; comportamentul, profesionalismul şi integritatea auditorilor; precum şi implementarea recomandărilor Curţii.