Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la masa rotundă organizată de Expert-Grup

  • 06.10.2023
  • 775

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la data de 5 octombrie curent, la masa rotundă organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Evenimentul s-a desfășurat cu genericul „Reforma companiilor de stat și a Agenției Proprietății Publice (APP): situația la zi și priorități imediate”.

Reprezentanții organizațiilor de profil, instituțiilor statului precum și experți în domeniu au dezbătut importanța mecanismului de triere a întreprinderilor cu capital de stat și au agreat pașii următori ce trebuie întreprinși pentru facilitarea reformei APP și a întreprinderilor cu capital de stat.

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate principalele constatări ale „Analizei alinierii funcționale privind modul de organizare și funcționare a APP”. Participanții la eveniment au abordat concluziile și recomandările formulate în acest raport. Suplimentar s-a menționat importanța „Mecanismului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat”, fiind formulate propuneri în vederea actualizării reformelor sectorului companiilor stat.

Printre recomandările formulate de autorii analizei se numără și:

  • decuplarea funcției de valorificare de cea de consolidare a patrimoniului public;
  • eliminarea suprapunerilor funcționale aferente unităților responsabile de administrare corporativă;
  • realocarea resurselor implicate în micro managementul companiilor de stat către activități de monitorizare și evaluare a activității organelor de conducere a companiilor de stat;
  • evitarea crâmpoțirii resurselor pe activități marginale în timp ce pentru activitățile de bază nu sunt alocate resurse suficiente;
  • consolidarea valorificării patrimoniului public în zona de competență a unui singur director adjunct și decuplarea monitorizării implementării contractelor de valorificare de celelalte activități de valorificare a patrimoniului public;
  • consolidarea activităților de suport în cadrul unei direcții dedicate în locul realizării acestora prin mai multe subunități organizaționale independente etc.

Menționăm că evenimentul, desfășurat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a avut loc în cadrul inițiativei „Consolidarea competitivității întreprinderilor de stat prin fortificarea guvernanței corporative”, implementată cu suportul Fundației Soros Moldova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY