logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi a participat la masa rotundă organizată de Expert-Grup


https://www.ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-a-participat-la-masa-rotunda-organizata-80_93014.html

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la data de 5 octombrie curent, la masa rotundă organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la data de 5 octombrie curent, la masa rotundă organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Evenimentul s-a desfășurat cu genericul „Reforma companiilor de stat și a Agenției Proprietății Publice (APP): situația la zi și priorități imediate”.

Reprezentanții organizațiilor de profil, instituțiilor statului precum și experți în domeniu au dezbătut importanța mecanismului de triere a întreprinderilor cu capital de stat și au agreat pașii următori ce trebuie întreprinși pentru facilitarea reformei APP și a întreprinderilor cu capital de stat.

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate principalele constatări ale „Analizei alinierii funcționale privind modul de organizare și funcționare a APP”. Participanții la eveniment au abordat concluziile și recomandările formulate în acest raport. Suplimentar s-a menționat importanța „Mecanismului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat”, fiind formulate propuneri în vederea actualizării reformelor sectorului companiilor stat.

Printre recomandările formulate de autorii analizei se numără și:

  • decuplarea funcției de valorificare de cea de consolidare a patrimoniului public;
  • eliminarea suprapunerilor funcționale aferente unităților responsabile de administrare corporativă;
  • realocarea resurselor implicate în micro managementul companiilor de stat către activități de monitorizare și evaluare a activității organelor de conducere a companiilor de stat;
  • evitarea crâmpoțirii resurselor pe activități marginale în timp ce pentru activitățile de bază nu sunt alocate resurse suficiente;
  • consolidarea valorificării patrimoniului public în zona de competență a unui singur director adjunct și decuplarea monitorizării implementării contractelor de valorificare de celelalte activități de valorificare a patrimoniului public;
  • consolidarea activităților de suport în cadrul unei direcții dedicate în locul realizării acestora prin mai multe subunități organizaționale independente etc.

Menționăm că evenimentul, desfășurat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a avut loc în cadrul inițiativei „Consolidarea competitivității întreprinderilor de stat prin fortificarea guvernanței corporative”, implementată cu suportul Fundației Soros Moldova.