Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Semnarea Memorandumului de Înţelegere între CCRM şi IPP

  • 28.01.2013
  • 685

Pe 28 ianuarie 2013 a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Înţelegere între Curtea de Conturi a Republicii Moldova şi Institutul de Politici Publice, privind colaborarea în implementarea Proiectului: „Recomandările Curţii de Conturi - instrument de eficientizare a utilizării banilor publici" pentru perioada 28 ianuarie - 31 decembrie 2013.

Memorandumul a fost semnat de Serafim Urechean, Preşedintele Curţii de Conturi şi Arcadie Barbăroşie, Director Executiv al Institutului de Politici Publice.

Formarea, administrarea şi întrebuinţarea transparentă, corectă şi eficientă a resurselor financiare publice sunt condiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, consolidarea democraţiei şi asigurarea supremaţiei legii. Responsabilizarea administraţiei publice şi participarea societăţii civile la aceste procese sunt necesare şi importante, precum şi constituie o precondiţie pentru asigurarea eficienţei şi eficacităţii proceselor menţionate. Curtea de Conturi joacă un rol important în acest process, reprezentând autoritatea responsabilă pentru exercitarea controlului asupra formării, administrării şi întrebuinţării finanţelor publice şi administrării patrimoniului public prin realizarea auditului extern. Activitatea de audit  public extern se confruntă, în prezent, cu mai multe provocări care îi afectează eficienţa şi împiedică implementarea unor acţiuni concrete, menite să transpună în practică recomandările şi să execute cerinţele adresate. Această situaţie duce la utilizarea nereglementată, iraţională şi iresponsabilă a resurselor financiare publice, la prejudicierea interesului public, precum şi la stoparea procesului de îmbunătăţire a managementului finanţelor publice.

Din aceste considerente, Fundaţia Soros-Moldova a decis susţinerea financiară a unui proiect de suport (advocacy) în scopul eficientizării utilizării banilor publici.

Colaborarea are drept scop creşterea transparenţei şi eficienţei utilizării banilor publici prin sporirea nivelului de implicare a societăţii civile în implementarea recomandărilor Curţii de Conturi.

Obiectivele specifice care urmează a fi realizate în cadrul acestei colaborări sunt:

  • Creşterea gradului de conştientizare de către societatea civilă a necesităţii implicării active în promovarea executării hotărârilor Curţii de Conturi ca mijloc de eficientizare a utilizării finanţelor publice;
  • Sporirea nivelului de transparenţă a procesului de implementare a recomandărilor Curţii de Conturi;
  • Creşterea gradului de implicare a autorităţilor publice responsabile în procesele de implementare şi supraveghere a realizării recomandărilor Curţii de Conturi.

În scopul îndeplinirii acestor obiective, părţile vor întreprinde un complex de activităţi specifice, implementarea cărora va fi efectuată în conformitate cu un plan de acţiuni, elaborat în comun şi revizuit trimestrial.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY