Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reuniune internațională privind sistemele informaționale de gestionare a datoriei publice

  • 16.04.2014
  • 1780

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) găzduiește, în perioada 15-16 aprilie 2014, cea de-a doua Reuniune a participanților la Auditul paralel și coordonat al sistemelor informaționale de management al datoriei publice, activitate organizată în cadrul Grupului de lucru privind datoria publică INTOSAI.

La întrunire participă membrii Grupului de lucru privind datoria publică al organizației internaţionale INTOSAI, participanţi la Auditul paralel din 10 țări: Brazilia, Bulgaria, Elveția, Etiopia, Insulele Fiji, România, Ucraina, Yemen, Zambia, precum şi Moldova.

Întrunirea a fost deschisă de Olexander Yaremenko, Vice-preşedintele Curţii de Conturi a Ucrainei, care le-a dorit participanţilor succese în abordarea tematicii incluse pe agenda reuniunii.

Prezent la întrunire, Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi, a menționat, că aderarea Curții de Conturi a Republicii Moldova la Grupul de lucru privind datoria publică INTOSAI în decembrie 2010 a oferit un șir de posibilități și oportunități, cum ar fi schimbul de experiență în domeniul datoriei publice,  participarea la pregătirea și publicarea ghidurilor și materialelor care sunt utilizate de către ISA în scopul raportării și gestionării corecte a datoriei publice.

Programul Reuniunii include prezentări cu următoarele subiecte: progresele auditului internațional paralel privind sistemele informaționale de gestionare a datoriei publice, programul actualizat privind sistemul de evaluare financiară și gestionarea datoriei, sistemele informaționale de gestionare a datoriei publice în țările participante, experiența de audit privind managementul datoriei și sistemului de analiză financiară în diferite țări, etc. Scopul acesteia este schimbul și dezvoltarea experiențelor în domeniul de audit.

Auditul paralel și coordonat al sistemelor informaționale de management al datoriei publice se desfășoară la inițiativa Curții de Conturi a Ucrainei, cu implicarea în realizarea acestuia a 11 instituții supreme de audit, inclusiv CCRM. Prima întrunire de acest gen a avut loc la Kiev, Ucraina, în anul 2013.

Importanţa auditului în domeniul datoriei publice e de necontestat, în special pentru Republica Moldova, care cu resurse limitate are de realizat scopul principal al guvernării - să satisfacă într-un mod optimal nevoile cetățenilor. Astfel, în aceste circumstanțe, precum și în condițiile stabilirii unui deficit bugetar, intervine necesitatea aplicării diferitor instrumente generatoare de obligații şi garanții contractate ale statului, acestea ulterior definind volumul datoriei publice.

În conformitate cu funcțiile atribuite, Curtea de Conturi a Republicii Moldova auditează anual şi domeniul datoriei publice, garanțiilor de stat și recreditării de stat. Schimbul de experiențe şi practici între Instituţiile Supreme de Audit în cadrul activităților organizate în cadrul Grupului de lucru privind datoria publică INTOSAI contribuie la dezvoltarea profesională a auditorilor CCRM în exercitarea auditurilor în domeniul managementului datoriei publice. Totodată, prin prisma competențelor instituționale, permite oferirea unui răspuns Parlamentului, Guvernului, societății, organismelor internaționale donatoare, altor parteneri interni și externi privind situația în acest domeniu, foarte important fiind nivelul de aplicare a tehnologiilor informaționale în vederea unei asigurări rezonabile asupra evidenței corecte și raportării depline a tuturor obligațiilor statului.

Conform cadrului legal, Curtea de Conturi a Republicii Moldova efectuează controlul asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și a patrimoniului public prin auditul de conformitate, auditul de performanță și auditul TI. Auditul TI a fost inițiat de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova începând cu anul 2009, până în prezent fiind efectuate 12 astfel de audituri în diferite domenii. 

 

Notă: Conform tendințelor datoriei publice în Republica Moldova, la finele anului 2013 soldul datoriei publice a însumat circa 2442,5 mil. dolari SUA, înregistrînd o creștere cu 15,6 mil. dolari SUA, sau de 0,6% față de soldul pe anul 2012. Totodată, conform datelor preliminare privind Produsul Intern Brut, datoria publică în Republica Moldova va atinge circa 31,9% din PIB-ul estimat pe anul 2013 ceea ce, pe fundalul creșterii PIB-ului, ar fi cu 1,4 % mai puțin față de anul precedent.

Din totalul datoriei publice, circa 73,8% (1801,5 mil. dolari SUA) îi revin datoriei administrate de Guvern care, comparativ cu anul precedent, s-a majorat cu 45,4 mil. dolari SUA, sau cu 2,6 %, situația încadrându-se în plafonul stabilit prin legea bugetară anuală.

În Republica Moldova, Guvernul, în persoana Ministerului Finanțelor este responsabil de administrarea datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat. Totodată, Ministerul Finanțelor deține atribuțiile de acumulare, generalizare, monitorizare și raportare a informației cu privire la situația datoriei publice.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY