Actualizat: Luni, 06 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Ministerul Justiţiei şi Serviciul Stare Civilă în vizorul Curţii de Conturi

  • 28.07.2011
  • 1147

Curtea de Conturi a examinat în cadrul şedinţei Plenului Raportul auditului regularităţii pe  exerciţiul bugetar 2010 la  Ministerul Justiţiei şi unele instituţii din subordine, iar în acest context a fost examinat şi Raportul auditului tematic privind serviciile de interes public prestate de Serviciul Stare Civilă.

Pentru anul 2010, Ministerului Justiţiei (pentru finanţarea şi efectuarea cheltuielilor sus-menţionate)  i-au fost precizate mijloace publice din toate sursele în sumă totală de 27430,9 mii lei, cheltuielile de casă constituind 25511,8 mii lei, sau 93,0% faţă de limitele de cheltuieli precizate.

În urma auditului realizat, Curtea de Conturi a identificat o serie de nereguli. Contabilitatea ministerului n-a asigurat o evidenţă conformă şi corectă,  fapt care a afectat corectitudinea, veridicitatea şi plenitudinea evidenţei contabile şi raportării financiare de către entitate. Neefectuarea inventarierii anuale în strictă conformitate cu cerinţele  regulamentare a condiţionat   raportarea defectuoasă privind patrimoniul entităţii, cu riscul neasigurării gestionării conforme şi integrităţii acestuia.
Ministerul Justiţiei n-a asigurat responsabilizarea grupului de lucru pentru achiziţii şi implementarea unui sistem organizat de control intern al procesului respectiv, fapt ce a condiţionat un nivel scăzut de organizare şi efectuare a procedurilor de achiziţie publică şi neraportarea achiziţiilor publice de valoare mică.
Lipsa unei metodologii de stabilire a tarifelor pentru  serviciile prestate contra plată, în special a celor de aplicare a apostilei, precum şi neţinerea  evidenţei statistice a serviciilor prestate şi a evidenţei analitice a cheltuielilor reale la acordarea acestor servicii afectează gestionarea conformă a mijloacelor speciale.
Se atestă nivelul redus al încasării mijloacelor băneşti în beneficiul statului ca rezultat al executării documentelor spre executare silită, înregistrîndu-se un grad de realizare de doar 7,3%, rămînînd neîncasate la buget circa 213,8 mil.lei.

Cu privire la modul de stabilire a tarifelor la serviciile prestate de către Serviciul Stare Civilă, Curtea de Conturi a constatat că la aprobarea de către Guvern a tarifelor pentru prestarea serviciilor contra plată de către SSC şi oficiile de stare civilă s-a efectuat în lipsa unei metodologii de calcul, care a fost elaborată ş aprobată de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale abia peste 5 luni. Aici putem menţiona că pe durata anilor 2009-2010, SSC a acumulat venituri din prestarea serviciilor cu plată în volum de 67,3 mil. lei, şi respectiv, 72,0 mil lei. Totodată, tarifele n-au fost stabilite în baza veniturilor şi cheltuielilor suportate de SSC.
De asemenea,au fost identificate unele rezerve care vor permite diminuarea a tarifelor, precum şi excluderea unor servicii cu plată.
Până la finalizarea auditului, entităţile auditate au pornit un proces de înlăturare a carenţelor, care va fi în continuare monitorizat de către Curtea de Conturi.

Pentru înlăturarea deficienţelor consemnate în cadrul auditului, Curtea de Conturi a elaborat un set de recomandări Ministerului Justiţiei, precum şi conducerii SSC şi în continuare va remite materialele auditului organelor abilitate pentru luare de atitudine.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY