Actualizat: Duminică, 05 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Masă rotundă despre conlucrarea dintre Curtea de Conturi și Parlament

  • 05.05.2015
  • 2057

La data de 5-6 mai 2015, la Palatul Republicii se desfășoară masa rotundă „Conlucrarea dintre Curtea de Conturi și Parlamentul Republicii Moldova".

Evenimentul este organizat de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) în cadrul Proiectul Twinning "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", proiect implementat cu suportul Uniunii Europene și partenerii externi de dezvoltare - Institutul Finlandez pentru Management Public HAUS SRL din Finlanda și Tribunalul de Conturi al Spaniei.

Reuniunea internațională a fost deschisă de Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi, care a menționat importanța instituirii unei conlucrări eficiente între instituția supremă de audit și Legislativul, pentru a îmbunătăți situația în domeniul implementării recomandărilor  și gestionării banului public.

Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova a vorbit despre importanța proiectului implementat cu suportul Uniunii Europene în contextul   consolidării și ajustării auditului public extern din Republica Moldova la standardele internaționale și bunele practici ale statelor UE.

La rîndul său, Ștefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe și-a exprimat convingerea, că prin realizarea unui dialog constructiv între Curtea de Conturi și Parlamentul Republicii Moldova se va identifica cea mai eficientă  practică de conlucrare,  fără a leza independența acestor instituții.

La eveniment participă conducerea și angajații Curții de Conturi, reprezentanții Delegației UE în Moldova, parlamentari, reprezentanți ai comisiilor de profil ale Legislativului, reprezentanți ai altor autorități publice centrale, ai societății civile, precum și experți din șapte state: dl Martin Kavena, consilier juridic, Oficiul Camerei Deputaților, Parlamentul Republicii Cehia; dl Jacek Mazul, Consilierul Președintelui Oficiului Suprem de Audit, Polonia; dl Klaus Krokfors, Vice președintele Asociației Administrației de Stat a Auditorilor, Finlanda; dna Joana Miranda Figueiredo, Consilier politici, Comitetul Parlamentar Buget, Finanțe și Administrație Publică, Portugalia; dl Daniel Maracineanu, Consilier parlamentar, Comitetul pentru Buget, Finanțe și Bănci, România; dl Joaquin Garcia Pando, Director Tehnic Adjunct, Departamentul Urmărire Penală, Tribunaul de Conturi, Spania; dna María Luz Martin, Director Adjunct, Președinția Secțiunii de Audit, Spania; dl Borja Cardajosa, Consilier juridic, Tribunaul de Conturi, Spania; precum și Esko Mustonen, Asistentul Rezident de Twinning (RTA), Finlanda.

În prima zi de desfășurare a evenimentului, Angela Pascaru, membru al Curții de Conturi, Lider de Proiect Twinning din partea Curții de Conturi a Republicii Moldova, a prezentat situația actuală privind conlucrarea Curții de Conturi cu Parlamentul Republicii Moldova, elementele-cheie care ar aduce la îmbunătățirea dialogului și asigurarea impactului activității instituției de audit extern.

În cadrul atelierelor de lucru, desfășurate în prima zi a evenimentului, experții străini au prezentat modul de organizare și funcționare a instituțiilor supreme de audit (ISA), o atenție sporită fiind acordată elementelor principale ale cadrelor legale, diferitor modele de relații între Parlament și ISA, modalități de desemnare a membrilor ISA, etc.

Cea de-a doua zi a evenimentului presupune ateliere de lucru, prezentări, discuții la capitolul asigurării independenței financiare a ISA și relațiile cu Parlamentul (aprobarea bugetului ISA, aprobarea numărului personalului ISA, auditarea ISA, prezentarea raportului financiar de către ISA către Parlament);  prezentarea generală a diferitor modele de examinare în Parlament a aspectelor ce se referă la ISA, influența Parlamentului asupra selectării domeniilor auditate de ISA; reguli privind elaborarea și modificarea rapoartelor de audit pentru a întruni cerințele Parlamentului, prezentarea raportului anual către Parlament de către ISA și a rapoartelor de audit, urmărirea implementării recomandărilor incluse în raportul anual  către Parlament, etc.

Beneficiarul principal al Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" este Curtea de Conturi a Republici Moldova. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, prevede acordarea unui grant în valoare de circa 1,5 milioane EURO pentru implementarea activităţilor prevăzute în Planul de acţiuni, în scopul consolidării şi dezvoltării capacităţilor instituţiei supreme de audit din ţară. Durata proiectului este de 2 ani, Acordului de Twinning privind implemenatea Proiectului a fost semnat în luna august 2014.

Proiectul Twinning este implementat de CCRM în cooperare cu partenerii de Twinning - Consorţiul format din Institutul Finlandez al Managementului Public HAUS (Partener superior) și Tribunalul de Conturi din Spania (Partener junior).

Obiectivul general al Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" este de a îmbunătăţi responsabilitatea şi managementul fondurilor publice în ţară, prin consolidarea capacităţii auditului extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit recunoscute şi în concordanță cu cele mai bune practici europene. Proiectul se axează pe realizarea activităţilor prevăzute în cadrul a 4 componente:

Componenta 1. Consolidarea capacităților de audit ale Curții de Conturi;

Componenta 2. Reforma cadrului legal;

Componenta 3. Reforma managementului resurselor umane;

Componenta 4. Consolidarea interacțiunii cu autoritățile Republicii Moldova și sporirea impactului activităților Curții de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY