Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Misiunea de audit la Compania „Teleradio-Moldova”

  • 04.05.2015
  • 970

Raportul aditului conformităţii gestionării fondurilor publice asociat situaţiilor financiare la Instituția Publică Națională a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" pe anii 2013-2014 a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 31.03.2015.

Auditul a fost efectuat în temeiul art.28, art. 30 şi art.31 alin.(1) lit. a) din Legea Curţii de Conturi şi în conformitate cu Programele activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anii 2014 și 2015, cu aplicarea Standardelor de audit. Obiectivul general al auditului a constat în oferirea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că tranzacţiile, activităţile și informaţiile reflectate în situaţiile financiare pe perioada 2013-2014 ale IPNA Compania „Teleradio-Moldova", sub toate aspectele semnificative, prezintă real situaţiile financiare, bazate pe datele evidenţei contabile, iar gestionarea fondurilor publice este conformă prevederilor legale relevante.

IPNA Compania „Teleradio-Moldova" este un serviciu public de radiodifuziune şi televiziune, independent editorial, precum şi în activitatea sa de creație, autonom instituțional, constituit în baza capitalului financiar public, care acordă servicii de programe întregii societăți, cu acoperire a întregului teritoriu al republicii, avînd drepturile unei persoane juridice de drept public.

Situația patrimonială a IPNA Compania „Teleradio-Moldova" raportată reflectă valoarea activelor la finele anului 2014 în sumă de 86,6 mil.lei, care s-a majorat faţă de 83,8 mil.lei la începutul perioadei de gestiune, sau cu 2,8 mil.lei.

Totodată, în perioada auditată, rezultatul activității economico-financiare (profitul net) al entității s-a micșorat cu 3,2 mil.lei. Datele înregistrate în situațiile financiare ale IPNA Compania „Teleradio-Moldova" caracterizează totalitatea veniturilor și a cheltuielilor suportate. Astfel, în anul 2013 au fost înregistrate venituri în sumă de 112,5 mil.lei şi cheltuieli de 109,6 mil.lei, iar în anul 2014 - venituri în sumă de 119,6 mil.lei și cheltuieli de 119,0 mil.lei.

Conținutul raportului de audit, bazat pe probele colectate, denotă că unele procese operaționale ale IPNA Compania „Teleradio-Moldova"  sînt organizate în vederea asigurării respectării cadrului legal-normativ. În acelaşi timp, au fost constatate unele rezerve şi neconformităţi, cum ar fi:

  • realizarea nu pe deplin a măsurilor de păstrare şi protejare adecvată a fondului înregistrărilor radiofonice şi televizate, netransmiterea spre păstrare în arhiva de stat şi neincluderea în Registrul cultural național mobil, ceea ce nu asigură integritatea acestuia;
  • realizarea proceselor de achiziție a unor bunuri şi servicii cu nerespectarea integrală a normelor legale;
  • elaborarea şi aprobarea anuală a politicii de contabilitate ce nu reglementează unele aspecte specifice entităţii, cum ar fi:

-            imobilizările necorporale şi corporale;

-            creanțele compromise;

-            stocurile de mărfuri şi materiale;

-            cheltuielile aferente cotizaţiilor de membru al Uniunii Europene de Radiodifuziune;

-            evidenţa analitică a costurilor/cheltuielior aferente producţiei proprii;

  • stabilirea neconformă a nivelurilor şi treptelor de salarizare, a majorării numărului unităților de personal, precum şi remunerarea unor angajați în lipsa reglementărilor aferente remunerării muncii (1,7 mil.lei);
  • nedispunerea de date reale cu privire la costurile suportate per emisiune, acestea fiind evidențiate doar la nivel global (per oră de emisie), fără a fi repartizate cu acuratețe și în mod riguros pe emisiuni;
  • reflectarea eronată a rezultatului financiar pe anii 2013-2014, prin neînregistrarea unor venituri proprii, neobținerea posibilelor venituri (6,1 mil.lei), precum şi efectuarea cheltuielilor nejustificate (2,7 mil.lei).

Situațiile constatate, ce conțin indici de fraudă (publicitate/locaţiune), au fost discutate cu membrii Consiliului de colaborare între Curtea de Conturi şi organele de drept, materialele fiind remise în procesul realizării misiunii de audit organelor de drept, pentru examinare după competență.

Entităţile supuse auditului urmează să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor în termen de 6 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit. Hotărârea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.

 

Serviciul relații publice şi imagine

Curtea de Conturi a Republicii Moldova  

tel. 022 266026

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY