Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la ședința Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru dezastre și catastrofe

  • 06.11.2023
  • 800

În perioada 26-27 octombrie curent, delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la cea de-a IX-a Reuniune a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru dezastre și catastrofe, desfășurat la București, România. Evenimentul a fost organizat de către Curtea de Conturi a României și Curtea de Conturi a Ucrainei.

La eveniment au participat 39 de reprezentanți din cadrul a 11 instituții supreme de audit (ISA), membre ale Grupului de lucru, precum și experți care activează în domeniul combaterii efectelor dezastrelor și catastrofelor.

Tema principală a reuniunii din acest an a vizat „Pregătirea guvernelor pentru a preveni dezastrele și a înlătura consecințele acestora”. În cadrul dezbaterilor au fost prezentate rezultatele obținute de instituțiile supreme de audit în cadrul misiunilor realizate în domeniul prevenirii dezastrelor și catastrofelor, cu accent pe identificarea riscurilor asociate și pe formularea de recomandări privind evaluarea pierderilor probabile și minimizarea consecințelor negative ale acestora.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Curții de Conturi a Ucrainei au împărtășit experiența privind planificarea și efectuarea auditurilor în domeniul dezastrelor, subliniind nevoia de a asigura dezvoltarea durabilă și stabilitatea socio-economică a fiecărui stat. ISA a Ucrainei a propus planificarea în anul 2024 a unei misiuni de audit comune cu tematica „Pregătirea guvernelor pentru prevenirea dezastrelor și înlăturarea consecințelor acestora”, fiind stabilite de comun unele obiective şi întrebări specifice de audit.

Invitat la eveniment, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al României a susținut o prezentare despre organizarea și funcționarea sistemului național de management pentru situații de urgență și a subliniat importanța recomandările emise în urma auditurilor de performanță în domeniul dezastrelor.

O altă intervenție importantă privind abordarea auditului în domeniile discutate a fost susținută online de reprezentanții Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii.

Menționăm că Grupul de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru dezastre și catastrofe întrunește reprezentanți din următoarele ISA: Ucraina – care asigură președinția Grupului de lucru, Azerbaidjan, Albania, Belarus, Bulgaria, Estonia (observator), Georgia, Italia, Kazahstan, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia, Turcia, precum și Curtea de Conturi Europeană.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY