Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la masa rotundă privind transparența și eficiența achizițiilor publice

  • 20.04.2023
  • 1031

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la masa rotundă cu genericul ,,Probleme de transparență și eficiență a achizițiilor publice”, organizată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) la data de 19 aprilie curent. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ,,Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).

În cadrul mesei rotunde, au participat și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor, Procuraturii Anticorupție, Agenție Servicii Publice, Curții de Conturi, precum și ai Consiliului Concurenței.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte privind încălcarea transparenței, dar și a legislației în cadrul achizițiilor publice, situații când nu a fost eficientă achiziția publică, dar și cazuri privind denaturarea concurenței și probleme la executarea contractelor de achiziții publice.

Președinta AGER, Maria Covalciuc, a prezentat Raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, care s-a bazat, inclusiv, pe rapoartele Curții de Conturi. Pe lângă problemele identificate în cadrul achizițiilor publice în perioada menționată, raportul conține o serie de sugestii și recomandări, atât de ordin legislativ și normativ, cât și de ordin funcțional, orientate spre îmbunătățirea sistemului de achiziții publice din Republica Moldova. 

Menționăm, că Curtea de Conturi și-a orientat eforturile asupra auditării achizițiilor publice, fiind realizate 9 misiuni de audit, în anii 2020 și 2021, care au avut drept scop evaluarea conformității desfășurării achizițiilor publice în cadrul ministerelor. Experiența de audit din anii precedenți a elucidat lipsa de transparență în acest domeniu, imperfecțiunea mijloacelor electronice, precum și un grad scăzut de profesionalism din partea actorilor implicați.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY