Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la atelierul organizat de către UN Women

  • 22.09.2023
  • 982

La data de 21 septembrie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la un atelier de lucru organizat de către expertele din cadrul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) privind bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen și bunele practici în acest domeniu.

Atelierul s-a desfășurat în contextul susținerii implementării Programului de promovare și asigurare a egalității între femei și bărbați pentru anii 2023-2027 și  a Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030.

În cadrul atelierului de lucru a fost făcută o prezentare cu genericul „Managementul finanțelor publice în chestiunea de gen și rolul instituțiilor supreme de audit”. Expertele UN Women și reprezentanții Curți de Conturi au abordat tematici privind integrarea dimensiunii de gen în procesele de elaborare a politicilor și bugetelor, precum și au pus în discuție rolul important pe care îl au instituțiile supreme de audit în evaluarea aspectului de gen în programele și politicile publice.

Expertele UN Women au menționat că un management al finanțelor publice sensibil la dimensiunea de gen reprezintă o abordare strategică pentru a răspunde cerințelor specifice de gen și pentru a reduce disparitățile de gen în diverse sectoare. Egalitatea de gen și managementul finanțelor publice implică luarea în considerare a nevoilor specifice de gen și evaluarea modului în care politicile și practicile fiscale afectează indivizii, inclusiv bărbații, femeii, băieții și fetele. Inegalitățile, inclusiv disparitățile de gen, au rădăcini adânci și sunt complexe. Abordarea lor necesită un efort coordonat și alocarea de resurse în diverse sectoare.

În final, participanții au accentuat importanța conjugării eforturilor pentru promovarea aspectelor privind bugetarea sensibilă la gen la nivel de țară, în context fiind necesară și consolidarea capacităților instituției supreme de audit privind auditarea acestui domeniu.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY