Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Constatările și recomandările auditurilor efectuate la MADRM, discutate de comisia parlamentară de profil

  • 28.10.2021
  • 2413

Cadrul legal privind achizițiile publice necesită îmbunătățiri, iar activitatea Grupurilor de lucru privind achizițiile din cadrul entităților publice se caracterizează prin multiple carențe, a declarat Tatiana Cunețchi, președinta Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP) în cadrul audierii rapoartelor Curții de Conturi.

Menționăm că, la data de 28 octombrie, în cadrul ședinței CCFP, Violeta Andrieș, membru al CCRM și șefii echipelor de audit au prezentat principalele constatări ale Raportului auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) încheiate la 31 decembrie 2020, precum și ale Raportului auditului conformității asupra achizițiilor publice în cadrul sistemului (MADRM) în anii 2019-2020.

Misiunea de audit financiar a avut ca scop oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale Ministerului încheiate la 31 decembrie 2020, nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori. Rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, includ situațiile financiare ale 24 instituții subordonate.

În baza activităților de audit desfășurate, Curtea de Conturi a emisă opinie de audit cu rezerve. Totodată, au fost raportate unele problematici care prin importanța lor necesită luarea de atitudine din partea Ministerului și instituțiilor din subordine. Pentru atenuarea iregularităților depistate, au fost înaintate recomandări privind îmbunătățirea managementului financiar-contabil.

Auditul conformității a avut drept scop evaluarea și identificarea neconformităților aferente procesului de achiziții în cadrul Ministerului și instituțiilor din subordine, care au realizat achiziții în perioada anilor 2019-2020, în valoare de peste 603 mil. lei.

Ca urmare, Curtea de Conturi a concluzionat, că procesul de achiziții publice și utilizarea resurselor financiare au fost afectate de unele deficiențe și problematici, fiind condiționate, în mare măsură, de nivelul slab al controlului intern managerial asupra proceselor aferente achizițiilor publice, dar și unele disfuncționalități privind implementarea Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achiziţiilor publice” (MTender). Deficiențele identificate a influențat în mod negativ procesele de estimare, planificare și executare a bugetelor autorităților contractante în corelare cu principiile de buna guvernare, a limitat transparența în ceea ce privește informarea și accesibilitatea operatorilor economici potențiali privind achizițiile publice desfășurate.

În vederea remedierii problemelor constatate, auditul a înaintat recomandări menite să asigure consolidarea și armonizarea reglementărilor aferente domeniului achizițiilor publice, ajustarea funcționarului sistemului informațional de achiziții publice la prevederile legii achizițiilor publice.

În cadrul ședinței CCFP, constatările Curții de Conturi au fost puse în discuție cu reprezentanții entităților auditate, Comisia de profil accentuând obligativitatea implementării recomandărilor de audit pentru remedierea deficiențelor constatate.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY