Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Consolidarea capacităților instituționale de auditare a fondurilor europene, discutată cu Autoritatea de Audit a României

  • 31.03.2022
  • 1508

La data de 30 martie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și ai Autorității de Audit a României (AAR) s-au întrunit într-o ședință online, pentru a discuta aspecte legate de auditarea programelor transfrontaliere. Curtea de Conturi a fost reprezentată de Andrei Munteanu, membru al CCRM și membrii Grupului de auditori.

Reprezentanții CCRM au exprimat intenția de a-și fortifica capacitățile instituționale de evaluare a sistemului de management și control al programelor de cooperare transfrontalieră, instituit la nivel național pentru Programele operaționale comune „România – Republica Moldova 2014-2020” și „Bazinul Mării Negre 2017-2020”, prin dezvoltarea și ajustarea cadrului normativ metodologic intern aplicabil activităților de audit desfășurate în temeiul acordurilor de finanțare ale programelor ante-menționate.

În acest context, au fost lansate discuțiile privind examinarea cadrul normativ metodologic al Autorității de Audit aplicabil activităților de audit aferente programelor de cooperare teritorială europeană pentru a asigura alinierea la bunele practici existente în statele Uniunii Europene, precum și pentru uniformizarea abordării de audit asupra programelor de cooperare transfrontalieră finanțate de către Uniunea Europeană.

          Menționăm, că în anul 2017, Republica Moldova a ratificat Acordurile de finanțare pentru programe de cooperare transfrontalieră și transnaționale, după cum urmează:

  • „România – Republica Moldova 2014-2020”, având obiectivul de a spori dezvoltarea economică și de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din aria programului, prin investiții comune în educație, dezvoltare economică, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în același timp siguranța şi securitatea cetățenilor din cele două țări.
  • „Bazinul Mării Negre 2014-2020”, obiectivul general al programului fiind îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile Bazinului Mării Negre prin creștere sustenabilă și protecția în comun a mediului.
  • „Programul Transnațional Dunărea 2014-2020”, care este un instrument de finanțare a Cooperării Teritoriale Europene (ETC). Acesta fiind unul dintre obiectivele politicii de coeziune a Uniunii Europene, care oferă un cadru pentru punerea în aplicare a acțiunilor comune și a schimburilor de politici între actorii naționali, regionali și locali din diferite state membre.

În temeiul Acordurilor de finanțare susmenționate, Autoritățile de Audit ale programelor au solicitat asistența Curții de Conturi în desfășurarea activităților de audit pe teritoriul Republicii Moldova, prin colectarea probelor relevante de audit și evaluarea nivelului de conformitate a sistemului de gestiune și control național și a beneficiarilor de proiecte, pe teritoriul Republicii Moldova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY