Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Cea de-a cincea ședință a Grupului de experți pentru indicatorii-cheie naționali

  • 01.06.2012
  • 857

La 31 mai 2012 la Chișinău a avut loc cea de-a cincea ședință a Grupului de experți pentru indicatorii-cheie naționali pe lângă Consiliul conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele membre ale Comunităților Statelor Independente. La ședință au fost prezenți reprezentanții instituțiilor supreme de audit din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Republica Kyrgyzstan, Republica Kazakhstan și Republica Tadjikistan.

"Curtea de Conturi a Republicii Moldova acordă o deosebită atenție colaborării și conlucrării cu organele supreme de control financiar din statele membre ale CSI, pentru a imprima dimensiune proceselor din domeniul controlului financiar", a remarcat în cadrul ședinței Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi a RM. Potrivit d-lui Președinte, ședințele Grupului de experți contribuie la inițierea schimbului de experiență, asigură o colaborare fructuoasă a organelor supreme de control financiar, inclusiv la capitolul elaborării recomandărilor metodologice".

Alexandr Piskunov, auditorul Curții de Contur a Federației Ruse a remarcat importanța eforturilor comune în domeniul identificării și aplicării indicatorilor-cheie naționali în cadrul organizării eficiente a activității de audit extern.

D-l Piskunov a prezentat membrilor Grupului de experți un raport despre actualele provocări și oportunități de dezvoltare a activității de audit extern cu aplicarea indicatorilor-cheie naționali. Auditorul Curții de Conturi a FR a abordat, de asemenea, tema aplicării indicatorilor-cheie naționali în scopul aprecierii rezultatelor auditului proiectelor și programelor naționale și transnaționale din cadrul CSI.

Andrei Svotin, specialist-expert principal al Departamentului de control strategic a Curții de Conturi a Federației Ruse, a informat audiența despre rezultatele activității Grupului de lucru pentru indicatorii-cheie naționali INTOSAI pentru anii 2011-2012. Potrivit d-lui Svotin, Grupul de lucru a început a aborda probleme mai concrete și mai fundamentale, iar principiile și metodele aplicate în domeniul indicatorilor-cheie naționali au scopul de a promova principiile Declarațiilor de la Lima și Mexic printre statele-membre ale INTOSAI. "Respectarea principiului independenței instituțiilor supreme de audit are o importanță enormă în procesul de elaborare și aplicare a indicatorilor-cheie naționali, din aceste considerente Grupul de lucru urmează să ajungă la o interpretare comună a rolului și scopurilor instituțiilor supreme de audit în acest context. Atribuțiile principale ale instituțiilor supreme de audit nu se reduc doar la asigurarea schimbului de experiență și evaluarea indicatorilor-cheie naționali elaborați, dar implică și aplicarea indicatorilor în cadrul activității de audit pentru a evalua performanța managementului de stat, a strategiilor naționale și a programelor de dezvoltare", a menționat reprezentantul Curții de Conturi a FR.

Un raport despre identificarea și realizarea indicatorilor-cheie naționali a fost prezentat de Viorica Verdeș, controlor superior de stat al Departamentului metodologie și planificare strategică a Curții de Conturi a Republicii Moldova. D-na Verdeș a vorbit, de asemenea, despre prioritățile activității de audit a instituției supreme de audit din Moldova pentru anii 2011-2013.

Tatiana Obrazțova, specialist-expert principal al Departamentului analiză macroeconomică și metodologie a Curții de Conturi a Federației Ruse a prezentat în cadrul ședinței proiectul raportului despre evaluarea posibilităților de atingere a comparabilității indicatorilor-cheie naționali ai statelor-membre ale CSI.

Aplicarea indicatorilor-cheie naționali în cadrul planificării și efectuării auditului de performanță în cadrul activității Curții de Conturi a RM a fost prezentată Grupului de lucru de către Angela Curchin, vice-director al Departamentului  metodologie și planificare strategică a Curții de Conturi a Republicii Moldova. "Indicatorii-cheie naționali sunt un instrument important de management complex în domeniul dezvoltării și evaluării eficiente a implementării strategiilor naționale. Scopul activității de audit extern este de a pune la dispoziția parlamentului, guvernului informația despre realizarea programelor naționale, pentru a contribui la adoptarea deciziilor manageriale eficiente și oportune", a remarcat d-na Curchin.

Dmitrii Saniko, șeful Direcției informațional-analitice a Comitetului de control de stat al Republicii Belarus a vorbit despre experiența națională din domeniul elaborării și aplicării a indicatorilor-cheie naționali. După spusele dlui, direcțiile de activitate de analiză și control ale Comitetului acoperă toate domeniile economiei naționale și abordează problemele-cheie, soluționarea cărora contribuie la realizarea programelor social-economice de stat. " O atenție deosebită se acordă examinării modului de realizarea a programelor de stat. Se asigură nu doar controlul implementării programului, utilizării eficiente a fondurilor bugetare, de asemenea se efectuează o analiză minuțioasă pentru a defini cauze și tendințe", a remarcat dl Saniko. "Este analizată fundamentarea deciziilor manageriale adoptate, sunt evaluate rezultatele activității conducătorilor de diferit rang ai organelor executive", a mai adăugat reprezentantul instituției supreme de audit a Republicii Belarus.

"Instituția noastră, în cadrul cadrului legislativ actual, efectuează anual expertiza proiectului de lege a bugetului de stat al Ucrainei pentru anul următor, analizează trimestrial și anual realizarea bugetului de stat, efectuează misiuni de audit de performanță în domeniul realizării bugetului de stat", a comunicat în cadrul ședinței Tatiana Șevcenko, șeful Secției analitice a organului suprem de control financiar al Ucrainei. "În cadrul activității Curtea de Conturi depistează neajunsurile indicatorilor-cheie existenți,  în primul rând, din domeniu bugetar. În rapoartele despre rezultatele misiunilor de audit Curtea de Conturi indică riscurile existente în componența indicatorilor-cheie naționali și vine cu inițiative de înlăturare a acestor lacune și modului de efectuare a acestui lucru", a remarcat dna Șevcenko. Potrivit șeful Secției analitice, generalizarea experienței de efectuare a misiunilor de audit de performanță indică asupra faptului, că aplicarea indicilor-cheie naționali în calitate de criterii de evaluare a rezultatelor programelor de stat aduce la îmbunătățirea calității auditului, imprimă constatărilor de audit argumentare și fundamentare.

În discursul prezentat la ședință, Khikmatullo Ziyaev, specialist principal al Agenției control de stat și luptă cu corupția a Republicii Tadjikistan, a remarcat, că ședințele Grupului de experți pentru indicatorii-cheie naționali pe lângă CSI sunt de o importanță majoră pentru țară, în condițiile derulării procesului de creare a Curții de Conturi și reieșind din scopurile Strategiei naționale de dezvoltare a țării până în anul 2015.

Republica Kazakhstan a adoptat un Plan de dezvoltare strategică până în anul 2020, care prevede cinci direcții prioritare în activitatea statului, a comunicat Zanibec Nupirov, vice-director al secției Comitetului de Conturi al țării. "Au fost creați, astfel, indicatorii strategici, care pot fi considerați indicatori-cheie naționali. Trebuie să menționez, că experiența de implementare a strategiilor din anii precedenți a demonstrat lipsa unui sistem de monitorizare și evaluare a scopurilor strategice. În acest scop, în anul 2010 a fost adoptată Hotărârea Președintelui țării "Cu privire la Sistemul de planificare de stat în Republica Kazakhstan", a menționat dl Nupirov.

Gulmira Jumagulova, inspector principal al Curții de Conturi a Republicii Kyrgyzstan a vorbit despre experiența națională de elaborare și aplicare a indicatorilor-cheie naționali. În particular, dna Jumagulova a prezentat audienței rezultatele misiunii de audit a politicilor din domeniul agrar al țării.

Gheorghe Antoci, vice-directorul Departamentului de audit IV al Curții de Conturi a Republicii Moldova a prezentat un raport despre aplicarea tehnologiilor informaționale în activitatea de audit a Curții de Conturi a țării noastre. "Dezvoltarea tehnologiilor informaționale a fost o direcție prioritară în activitatea CCRM din momentul fondării Curții de Conturi în anul 1994. Cu toate acestea, importanța aplicării tehnologiilor moderne ca parte componentă a proceselor business a fost remarcată doar în perioada elaborării Planului de Dezvoltare Strategică. La acest capitol, colaborarea cu organele de control financiar și audit din alte state are o importanță majoră", a remarcat reprezentantul Curții de Conturi a RM.

La finele ședinței, Grupul de experți pentru indicatorii-cheie naționali pe lângă Consiliul conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele membre ale CSI au pus în discuție planul de lucru al Grupului până la finele anului 2012.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY