Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Bugetarea participativă, discutată în cadrul unui forum specializat

  • 08.10.2021
  • 1159

Reprezentanții Curții de Conturi au participat astăzi, 8 octombrie, la Forumul anual privind participarea bugetară „Informează, abilitează, acționează!”, desfășurat în format de teleconferință. Evenimentul a fost organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul de Politici și Reforme Europene și Centru pentru Studii Est-Europene (Lituania), în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung (Germania).

Forumul a întrunit, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, comisiilor parlamentare, comunității donatorilor și partenerilor de dezvoltare, societății civile și mediului academic.

Evenimentul reprezintă o platformă națională pentru discuții la nivel înalt despre oportunitățile și provocările implementării principiilor de participare bugetară la nivel central și local. Forumul își propune să sensibilizeze factorii de decizie politică, autoritățile publice locale, societatea civilă, comunitatea donatorilor și mass-media cu privire la importanța transparenței și participării bugetare pentru asigurarea eficacității procesului bugetar.

În cadrul forumului, a fost prezentată platforma online pentru participare bugetară www.bugetulmeu.md, care are menirea să sporească implicarea societății civile la nivel local și să crească transparența, eficiența și eficacitatea proceselor de elaborare și executare a bugetelor, prin participarea și monitorizarea din partea societății. În cadrul panelurilor, participanții au discutat subiecte axate pe principalele provocări legate de promovarea participării bugetare, competențele politice necesare pentru promovarea bugetării participative la nivel local, precum și importanța participării bugetare pentru extinderea accesului APL-urilor la investiții capitale locale.

Participarea bugetară poate contribui la dezvoltarea socială, prin asigurarea unui proces bugetar transparent, deschis și incluziv, dacă procesul va fi susținut și promovat de factorii de decizie, APL-urile și comunitățile. Menționăm că, subiectele puse în discuție sunt importanțe pentru Curtea de Conturi, interesul practic fiind definit de abordarea, în cadrul auditurilor efectuate, a problemelor și progreselor înregistrate în cadrul activității investiționale atât la nivel central, cât și la nivel local.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY