Actualizat: Joi, 28 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrevederea Președintelui Curții de Conturi cu Secretarul general al Parlamentului Suediei

  • 15.12.2022
  • 1284

Cooperarea instituției supreme de audit (ISA) cu Parlamentul  și bunele practici în asigurarea impactului activității ISA au fost puse în discuție în cadrul întrevederii Președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu cu Secretarul general al Parlamentului Suediei, Ingvar Mattson, organizate la data de 15 decembrie curent.

Președintele CCRM a relatat despre conlucrarea Curții de Conturi cu Comisia de control al finanțelor publice din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și impactul pozitiv al instituirii unor relații eficiente pentru a asigura impactul și finalitatea rapoartelor ISA. De asemenea, Dl Lupu a accentuat importanța promovării cooperări cu alte comisii parlamentare de profil, în contextul examinării unor rapoarte tematice ale Curții de Conturi.

Ingvar Mattson a apreciat deschiderea și eforturile depuse de ISA a Republicii Moldova pentru a asigura implementarea recomandărilor de audit și a remarcat că Curtea de Conturi are idei și planuri de viitor benefice și corecte, iar existența unei viziuni strategice unice a echipei CCRM este foarte importantă pentru succesul instituției.

Un alt subiect important al discuțiilor l-a constituit independența ISA, importanța asigurării acesteia, precum și provocările cu care se confruntă instituția supremă de audit în acest context.   

De asemenea, Secretarul general a salutat intențiile CCRM și Oficiului Național de Audit al Suediei (ONAS) de a continua cooperarea și relațiile de parteneriat instituite de-a lungul anilor. Menționăm că Ingvar Mattson a activat în trecut în funcția de Auditor General al ONAS.

Întrevederea a fost organizată în cadrul vizitei delegației CCRM la ONAS, în perioada 15-16 decembrie, în contextul organizării ședinței Comitetului de coordonare a Proiectului de cooperare dintre ONAS și CCRM pentru perioada 2021-2022.

Ședința Comitetul de coordonare a fost prezidată de Helena Lindberg, Auditor General al ONAS, care a remarcat că cooperarea dintre instituțiile supreme de audit omoloage este cea mai bună modalitate de a acorda suport reciproc și a partaja experiența și bunele practici. De asemenea, Auditorul General a menționat progresul și realizările impresionante care au fost atinse în cadrul celei de-a 5-a etape de cooperare dintre cele două ISA, în perioada ianuarie 2021 - noiembrie 2022.

Progresele înregistrate de CCRM pe calea tranziției de la o instituție de control la o instituție supremă de audit se datorează, în mare parte, asistenței ample din partea ONAS, de care instituția supremă de audit din Moldova beneficiază din 2004, a accentuat Marian Lupu, mulțumind colegilor suedezi pentru suportul acordat.

În cadrul ședinței, participanții au pus în discuție progresului înregistrat în cadrul celei de- 5-a etapă a cooperării bilaterale, precum și direcțiile viitoare de cooperare pentru consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY