logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Întrevederea Președintelui Curții de Conturi cu Secretarul general al Parlamentului Suediei


https://www.ccrm.md/ro/vizita-presedintelui-curtii-de-conturi-la-parlamentul-republicii-suedia-80_92600.html

Cooperarea instituției supreme de audit (ISA) cu Parlamentul și bunele practici în asigurarea impactului activității ISA au fost puse în discuție în cadrul întrevederii Președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu cu Secretarul general al Parlamentului Suediei, Ingvar Mattson, organizate la data de 15 decembrie curent.

Cooperarea instituției supreme de audit (ISA) cu Parlamentul  și bunele practici în asigurarea impactului activității ISA au fost puse în discuție în cadrul întrevederii Președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu cu Secretarul general al Parlamentului Suediei, Ingvar Mattson, organizate la data de 15 decembrie curent.

Președintele CCRM a relatat despre conlucrarea Curții de Conturi cu Comisia de control al finanțelor publice din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și impactul pozitiv al instituirii unor relații eficiente pentru a asigura impactul și finalitatea rapoartelor ISA. De asemenea, Dl Lupu a accentuat importanța promovării cooperări cu alte comisii parlamentare de profil, în contextul examinării unor rapoarte tematice ale Curții de Conturi.

Ingvar Mattson a apreciat deschiderea și eforturile depuse de ISA a Republicii Moldova pentru a asigura implementarea recomandărilor de audit și a remarcat că Curtea de Conturi are idei și planuri de viitor benefice și corecte, iar existența unei viziuni strategice unice a echipei CCRM este foarte importantă pentru succesul instituției.

Un alt subiect important al discuțiilor l-a constituit independența ISA, importanța asigurării acesteia, precum și provocările cu care se confruntă instituția supremă de audit în acest context.   

De asemenea, Secretarul general a salutat intențiile CCRM și Oficiului Național de Audit al Suediei (ONAS) de a continua cooperarea și relațiile de parteneriat instituite de-a lungul anilor. Menționăm că Ingvar Mattson a activat în trecut în funcția de Auditor General al ONAS.

Întrevederea a fost organizată în cadrul vizitei delegației CCRM la ONAS, în perioada 15-16 decembrie, în contextul organizării ședinței Comitetului de coordonare a Proiectului de cooperare dintre ONAS și CCRM pentru perioada 2021-2022.

Ședința Comitetul de coordonare a fost prezidată de Helena Lindberg, Auditor General al ONAS, care a remarcat că cooperarea dintre instituțiile supreme de audit omoloage este cea mai bună modalitate de a acorda suport reciproc și a partaja experiența și bunele practici. De asemenea, Auditorul General a menționat progresul și realizările impresionante care au fost atinse în cadrul celei de-a 5-a etape de cooperare dintre cele două ISA, în perioada ianuarie 2021 - noiembrie 2022.

Progresele înregistrate de CCRM pe calea tranziției de la o instituție de control la o instituție supremă de audit se datorează, în mare parte, asistenței ample din partea ONAS, de care instituția supremă de audit din Moldova beneficiază din 2004, a accentuat Marian Lupu, mulțumind colegilor suedezi pentru suportul acordat.

În cadrul ședinței, participanții au pus în discuție progresului înregistrat în cadrul celei de- 5-a etapă a cooperării bilaterale, precum și direcțiile viitoare de cooperare pentru consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova.