Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Vizită de evaluare a derulării a proiectelor de asistenţă europeană

  • 06.02.2013
  • 638

Curtea de Conturi a fost vizitată pe 5 februarie 2013 de expertul în finanţe publice al companiei internaţioale de consultanţă DFC, Ervin Reister. Expertul european efectuiază o vizită de evaluare a derulării  a proiectelor de asistenţă europeană, în special a Proiectului de asistenţă tehnică pentru Republica Moldova, finanţat de UE „Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA).

Ervin Reister a avut o întrevedere cu Ecaterina Paknehad, membru al Curţii de Conturi. Au fost puse în discuţie misiunea de audit, derulată în decembrie 2012 şi Raportul de audit al performanţei  ,,Există oportunităţi de îmbunătăţire a proceselor de realizare a Strategiei naționale de dezvoltare regională prin sporirea eficienţei utilizării fondurilor alocate?", elaborat de Curtea de Conturi şi care urmează a fi examinat în cadrul şedinţei plenare a CCRM la 26 februarie 2013.

Curtea de Conturi a iniţiat auditul performanţei privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională şi eficienţa utilizării fondurilor alocate în perioada anilor 2010-2012, pentru a determina în ce măsură acțiunile întreprinse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) și alte instituții responsabile de dezvoltarea regională au impulsionat procesul de implementare a politicii de dezvoltate regională. Republica Moldova şi-a formulat politicile de dezvoltare regională în spiritul normelor şi practicilor Uniunii Europene, orientându-le spre diminuarea dezechilibrelor teritoriale. Legea privind dezvoltarea regională a fost adoptată la sfârșitul anului 2007 cu aportul Ministerului Administraţiei Publice Locale, iar implementarea a început odată cu constituirea în anul 2009 a MDRC, autorizat cu competenţe în domeniul dezvoltării regionale. În politica de dezvoltare regională sunt antrenate autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, comunităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale, care prin acţiunile coordonate, asigură o dezvoltare social-economică teritorială echilibrată şi sprijină nemijlocit zonele defavorizate.

Obiectivul general al auditului a constat în determinarea faptului dacă mecanismele existente și aplicate prin intermediul instituțiilor responsabile de aprobare, promovare și coordonare a obiectivelor de dezvoltare regională sunt eficiente în implementarea politicii de dezvoltare regională, și dacă resursele alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională au fost destinate domeniilor prioritare selectate.

Expertul european a avut, de asemenea, o şedinţă de lucru cu participarea grupului de lucru de elaborare şi definitivare a Fişei Twinning, în cadrul viitorului Proiect Twinning, iniţiat de Comisia Europeană - Angela Pascaru, membru al Curţii de Conturi, Viorica Verdeş, şef de Direcţie din cadrul Direcţiei metodologie, planificare şi analiză şi Violeta Balan, şef al Serviciului relaţii publice şi imagine. Părţile au examinat varianta finală a documentului, venind cu propuneri de îmbunătățire a planificării activităţilor din cadrul viitorului Proiect.  

La finele vizitei, Ervin Reister a avut o întrevedere cu Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, Ecaterina Paknehad, membru al CCRM, Violeta Balan, şeful Serviciului relaţii publice şi imagine. Preşedintele Curţii de Conturi a adus mulțumiri expertului european, menţionând, că activitatea oficialului şi evaluările obiective, efectuate în Moldova pe parcursul mai multor perioade de timp, sunt spre beneficiul ţării şi stau la bazele evaluărilor Uniunii Europene. Dl Reister a declarat, că într-o societate democratică instituţia supremă de audit este considerată cea de-a patra putere în stat. În Moldova, la părerea expertului european, autorităţile publice încă nu au conştientizat rolul şi locul Curţii de Conturi în societate şi pe viitor urmează să se întreprindă paşi fermi pentru a schimba situaţia spre bine.   

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY