Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Serafim Urechean: Va veni vremea şi totul se va pune la punct

  • 17.05.2012
  • 1017

Cat este de greu sa verifici eficienta cheltuirii banilor publici intr-o tara ca Moldova si de ce nimeni nu este pedepsit ne spune Presedintele Curtii de Conturi, dl Serafim Urechean.

A: Dle Presedinte, v-au mai ramas prieteni in Republica Moldova dupa toate aceste rapoarte ale Curtii de Conturi?

Serafim Urechean: Urechean niciodata nu a lucrat prin prisma "prieteni" sau "dusmani". Eu consider ca cei carora le-am facut audit din contra trebuie sa ne multumeasca pentru ca am scos la iveala abaterile de la legislatie, mai ales ca nimeni de la Curtea de Conturi nu a spus ca aceste abateri s-au facut intentionat.

Sarcina Curtii de Conturi este de a identifica neregulile si de a le aduce la cunostinta institutiei verificate. Daca ele sunt cauzate de anumite lacune in legislatie noi putem veni cu propuneri si recomandari legislativului si executivului. Bineinteles ca in situatia in care sunt constatate nereguli flagrante suntem obligati sa transmitem informatia Procuraturii si CCCEC pentru a cerceta cine se face vinovat.

Revenind la intrebarea Dvs, consider ca eu, dimpotriva, imi fac prieteni, nu dusmani datorita faptului ca ii preintampin oferindu-le astfel posibilitatea de a schimba situatia in bine.

A: In baza materialelor transmise de Curte a fost sanctionat macar un functionar pana la aceasta ora?

S.U.: Pe parcursul ultimilor ani au fost intentate cateva dosare penale, dar din pacate la moment nimeni nu este pedepsit pentru cele facute.

A: Am auzit de mai multe ori aluzii la calitatea proasta a rapoartelor Curtii de Conturi care ar fi o scuza pentru dosarele clasate. Cum verificati informatia si poate testati metode noi de audit pentru a fi mai convingatori in materie de probe?

S.U.: Eu nu as vrea acum sa arat cu degetul spre institutiile de drept din tara. Nu exclud ca pe viitor vom face o comisie comuna cu Procuratura Generala sau Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei pentru a analiza anumite cazuri si a vedea unde este problema.

Noi nu avem intentii rele, noi depistam incalcarile legislatiei in vigoare si anuntam organele de drept. Nu vreau sa zic ca la noi totul este ideal si ca nu am putea gresi pe undeva, dar in acelasi timp nici nu vreau sa spun ca in organele de drept este totul ideal.

In perioada in care ati exercitat functia de primar general al municipiului Chisinau, banuiesc ca ati fost supus controalelor Curtii de Conturi, in ce masura atunci ati acceptat concluziile si lacunele depistate?

S.U.: Noi trebuie sa divizam activitatea Curtii de Conturi de pana in 2011 si dupa 2011 cand a fost numita in functie actuala componenta a curtii. Chiar unii fosti membri ai curtii recunosc ca in trecut CC era o maciuca de rafuiala politica cu oponentii: se dadeau indicatii de la presedintie si CC, cu cel mai mare entuziasm, le executa. Acum acest lucru este exclus si eu am declarat in repetate randuri ca nu voi accepta niciodata imixtiunea politicului in activitatea Curtii de Conturi. Pot sa confirm ca de cand sunt presedinte al CC nu a fost nici o incercare de acest fel.

A: Chiar si dupa ce vi s-a imputat ca faceti spectacol din sedintele Curtii de Conturi, nu ati renuntat la prezentarea concluziilor in public. De ce?

S.U.: Nu cred ca trebuie sa umflam cuvintele spuse de catre prim-ministru si sa tragem concluzii pripite. Nu exclud ca la urechile lui a ajuns informatie eronata din partea unor subalterni nemultumiti de aprecierile Curtii care, pentru a se indreptati, au spus brasoave. Eu am incercat sa nu gasesc rele intentii in aceasta replica. De aceea nu vreau s-o comentez.

A: Cum ramane cu promisiunea ca "Urechean va fi presedinte"?

S.U.: Eu si astazi sunt presedinte al Curtii de Conturi. Viata merge inainte, vom trai si vom vedea. Viata politica din Moldova nu s-a sfarsit ieri si nici azi. Pentru mine, ca cetatean al Republicii Moldova, important este ca tara noastra sa fie o republica cu acte in regula, iar clasa politica sa-si indeplineasca obligatiunile asumate fata de alegatori si anume sa transforme Moldova intr-o tara prospera si pro-europeana. Anume acest curs a fost luat de AIE 1, printre fondatorii careia am fost si eu.

Rolul lui Urechean si al AMN-ului se va mai discuta pe parcurs. Oamenii stiu foarte bine cine in 2003 a castigat alegerile in capitala, cine in 2007 avea 15 din 32 de presedinti de raioane, cine in anul 2009 nu a permis PCRM-ului sa gaseasca acel vot de aur si sa ramana la guvernare. Nu imi supra-apreciez rolul dar cred ca va veni vremea si totul se va pune la punct.

Ion Toma

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY