Actualizat: Vineri, 03 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Şedinţa de încheiere a Iniţiativei Băncii Mondiale de dezvoltare a capacităţii de audit: realizări şi căi de urmat

  • 29.04.2010
  • 1870
La 28 aprilie curent Sala de şedinţe a Curţii de Conturi a găzduit Conferinţa de finalizare a Misiunii Iniţiativei Băncii Mondiale de dezvoltare a capacităţii de audit în domeniul Auditului performanţei şi Auditului IT, desfăşurată în cadrul implementării Proiectului de suport prin asistenţă tehnică pentru dezvoltarea strategică a Curţii de Conturi gestionat de către Banca Mondială. 
    În vederea dezvoltării capacităţii de audit în domeniul Auditului performanţei şi în domeniul Auditului IT pe parcursul anului 2009  Curtea de Conturi a beneficiat de asistenţă tehnică din partea experţilor de la IBTCI  (James  Bonnell, Michael Bitz), care a inclus suport la realizarea a 5 audite-pilot ale performanţei şi 3 audite – pilot ale sistemelor IT,  la elaborarea standardelor de audit ale performanţei şi a Manualului de Audit al performanţei şi de asemenea a fost oferită instruirea necesară pentru echipele de auditori antrenaţi în auditele – pilot.
    Conferinţa a oferit oportunitatea de a face unele bilanţuri  privind realizările obţinute de auditori în procesul desfăşurării auditelor, problemele  şi provocările întîlnite, lecţiile învăţate, valoarea adăugată şi care ar fi căile de urmat în îmbunătăţirea  capacităţii de audit a Curţii de Conturi.
    Dna A. Popescu, Preşedintele Curţii de Conturi  în discursul său de deschidere a menţionat despre importanţa acestei asistenţe pentru dezvoltarea experienţei auditorilor Curţii de Conturi, apreciind înalt calitatea auditelor efectuate şi rezultativitatea asistenţei oferite de către experţii de la IBTCI. 
    Dl. Jim Bonnell, expert în auditul performanţei a menţionat că  în cadrul desfăşurării celor 5 audite pilot ale performanţei Curtea de Conturi a realizat un volum impresionant de lucru, apreciind înalt prestaţia auditorilor, impactul şi valoarea adăugată prin constatările şi recomandările de audit.  În viitor Curtea de Conturi trebuie să acorde o atenţie sporită procesului de planificare a auditelor de performanţă concentrîndu-şi atenţia asupra domeniilor supuse unui risc major, dar şi asupra domeniilor unde putem adăuga valoare; să sporim rolul liderilor  echipelor de audit, să îmbunătăţim raportarea.
    Expertul în domeniul auditului IT, Dl. Michael Bitz a făcut unele bilanţuri privind auditele –pilot ale sistemelor IT, menţionînd despre importanţa menţinerii în continuare a acestei funcţii de audit în cadrul Curţii de Conturi.
    Auditul de performanţă şi Auditul IT vor ocupa un loc de frunte în activitatea Curţii de Conturi, a menţionat Dna e. Foca, vicepreşedintele Curţii de Conturi, avînd în vedere că la acestă etapă avem toate premisele necesare pentru aceasta: un mandat clar prevăzut în Legea Curţii de Conturi, o independenţă operaţională reală care ne oferă libertatea de a selecta domeniile pentru auditul de performanţă, în cadrul Curţii de Conturi activează un departament de audit al performanţei cu extindere auditul IT, o bază normativ – metodologică, etc.
    Cei prezenţi la Conferinţă au mulţumit experţilor pentru asistenţa rezultativă şi contribuţia la dezvoltarea capacităţii de audit a Curţii de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY