Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Schimbările climatice, discutate în cadrul unei sesiuni internaționale

  • 29.05.2023
  • 898

Reprezentanții Curții de Conturi au participat, în perioada 25-26 mai, la sesiunea Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA). Evenimentul cu genericul „Schimbările climatice: progrese înregistrate în eforturile de adaptare” a fost organizat în contextul activităților planificate în cadrul Grupului de lucru și a întrunit reprezentanții instituțiilor supreme de audit din cadrul EUROSAI, care sunt membre ale WGEA.

Tematica sesiunii de primăvară s-a axat pe schimbările climatice, care în ultimele decenii continuă să aibă impacturi în creștere, aceste perturbări afectând diferite aspecte ale mediului. Ca urmare, se constată consecințe negative asupra ecosistemelor și a vieții pe Pământ, cum ar fi: creșterea temperaturii, schimbări în modelele de precipitații, scăderea calității resurselor de apă, deplasarea habitatelor naturale și migrația speciilor de animale, acidificarea apelor de la suprafață, în special a oceanelor etc.

Aceste perturbări existente în mediu cauzate de schimbările climatice au implicații semnificative asupra biodiversității, a securității alimentare, a resurselor de apă și a sustenabilității mediului înconjurător. În ultimul timp comunitatea europeană este orientată spre dezvoltarea inovațiilor, implementarea tehnologiilor moderne în domeniile ce generează surse de energii cu o afecțiune diminuată asupra mediului.

Menționăm că activitatea Grupului de lucru este focusată pe promovarea și îmbunătățirea auditului performanței în domeniul mediului,  prin schimbul de bune practici, dezvoltarea și implementarea standardelor comune de audit, precum și prin dezvoltarea capacităților instituționale și profesionale ale membrilor. Curtea de Conturi, în calitatea sa de membru, contribuie activ la activitățile WGEA, inclusiv prin participarea la audituri tematice de mediu, inclusiv cooperative, de comun cu alte instituții supreme de audit. În cadrul auditurilor, Curtea de Conturi evaluează performanța realizată de către entitățile publice naționale în atingerea obiectivelor stipulate în programele guvernamentale, relevanța acestora, precum și rezultatele benefice obținute. Totodată, Curtea de Conturi  promovează bunele practici preluate din schimbul de informații și experiență pentru a contribui la responsabilizarea guvernării în activitățile sale de protecție a mediului, prin diminuarea impactului nociv ai factorilor externi asupra ecosistemelor și biodiversității.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY