Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Schimb de experiență în domeniul auditării fondurilor Uniunii Europene

  • 23.10.2023
  • 575

În perioada 16-17 octombrie curent, delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la cea de-a 7-a Întrunire anuală pentru Autoritățile de audit ale programelor ENI CBC 2014-2020 și Interreg NEXT 2021-2027, organizată de Suportul tehnic pentru implementarea și Managementul Programelor ENI CBC (TESIM) al Comisiei Europene. Evenimentul a avut loc în or. Cagliari, Italia.

Menționăm că, rețeaua de audit ENI CBC/Interreg NEXT reunește autoritățile de audit și membrii selectați ai grupurilor de auditori (GoA) din țările participante pentru a coopera, a face schimb de experiență și a crea soluții la provocările comune în auditarea mijloacelor financiare disponibile prin intermediul fondurilor de colaborare teritorială europeană.

GoA are responsabilitatea de a sprijini Autoritatea de audit, obiectivele sale fiind de a audita programele finanțate de către Uniunea Europeană.

Evenimentul a întrunit reprezentanți din țările participante la Program, inclusiv Algeria, Cipru, Egipt, Franța, Grecia, Israel, Italia, Iordania, Liban, Malta, Palestina, Portugalia, Spania, Tunisia și Turcia.

Ediția din acest an s-a focusat pe revizuirea rapoartelor și a opiniilor anuale de audit 2021 și 2022, precum și închiderea programelor ENI CBC, cât și pe unele aspecte privind Interreg NEXT: provocări cheie de audit, planuri de viitor, precum și principalele noutăți, cum ar fi verificări de management bazate pe riscuri și opțiuni de cost simplificate.

Pe lângă Autoritatea de audit și delegații GoA din țările participante, la eveniment au participat oficiali ai Comisiei Europene - Direcția comună de audit pentru coeziune - și Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT MED 2021-2027. 

Programele implică regiuni de pe ambele maluri ale Mediteranei, cu scopul de a promova o dezvoltare economică, socială și teritorială corectă, echitabilă și durabilă transfrontalieră.

Interreg NEXT MED este cea mai mare inițiativă de cooperare implementată la frontierele externe ale UE, cu un buget de peste 253 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027.

Participarea reprezentanților Curții de Conturi la eveniment va consolida contextul adeziunii Republicii Moldova la parcursul european și necesitatea instituțională de a prelua bunele practici existente în domeniul auditării fondurilor Uniunii Europene. 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY