Actualizat: Vineri, 03 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Rezultatele vizitei de monitorizare a implementării Proiectului Sprijin pentru dezvoltarea strategică a Curţii de Conturi

  • 03.11.2009
  • 1753

Extras

Republica Moldova
Proiectul managementul finanţelor publice (Cr. 4082)
Sprijin pentru dezvoltarea strategică a Curţii de Conturi (P106219, TF#057662)
Sprijin pentru reforma administraţiei publice centrale (P105602, TF#056601)

Vizită a echipei pentru monitorizarea implementării
21 septembrie – 2 octombrie 2009

Crearea capacităţii pentru fortificarea instituţională a Curţii de Conturi (TF057662).

38. Evoluţia generală a implementării activităţilor susţinute de FFMD pentru fortificarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi este bună. Ultimul raport de progres prezentat de Curtea de Conturi în iulie este de o calitate bună şi prezintă o imagine exhaustivă a situaţiei implementării. Dificultăţile iniţiale care au condus la un start lent al Proiectului au fost depăşite şi activităţile preparatorii necesare pentru procurările majore TI rămase sunt aproape de final. Această opinie a fost prezentată de conducătorul echipei la reuniunea Comitetului de supraveghere din 25 septembrie. 

39. Solicitarea extensiei FFMD este bine justificată şi echipa o susţine în întregime. Echipa Băncii a avut discuţii cu Guvernul Olandei şi DFID referitor la fezabilitatea extensiei FFMD pentru 18 luni şi a ajuns la un acord privind extensia cu ambii parteneri. Echipa mulţumeşte îndeosebi partenerilor de la DFID pentru înţelegerea şi flexibilitatea demonstrate în răspunsul la această solicitare, ţinând cont de închiderea programului DFID în Moldova în primăvara anului 2010. S-a agreat că Curtea de Conturi va pregăti un plan de implementare pentru extensie şi îl va prezenta Băncii cât de curând posibil pentru a permite lansarea procesului de extensie. Echipa sprijină ideea CC de a oferi susţinere noii Comisii Parlamentare pentru economie şi buget în fortificarea capacităţii de supraveghere şi acţiune privind rapoartele Curţii de Conturi.

40. Lucrul asupra documentaţiei de tender pentru sistemul TI al CC este aproape de final. Echipa a avut întrevederi cu oficiali de la CC pentru a clarifica comentariile remise cu privire la design-ul şi cerinţele tehnice pentru infrastructura TIC ce urmează a fiu creată la CC. Echipa a discutat topologia reţelei bazate pe GSM şi a sugerat un studiu comparativ pentru evaluarea altor opţiuni. Consultanţii CC şi Departamentul TI au efectuat deja o analiză preliminară şi au realizat că conectivitatea mobilă va fi mai productivă şi eficientă din punct de vedere al costurilor, deoarece 11 oficii raionale nu vor fi ocupate în întregime şi auditorii se vor afla în afara lor cea mai mare parte a timpului. De asemenea, echipa a discutat softul de virtualizare sugerat şi a recomandat că această soluţie ar putea să nu fie necesară la etapele iniţiale ale dezvoltării infrastructurii TIC. CC poate beneficia de aşa o opţiune pe viitor, odată ce infrastructura de bază va fi creată şi utilizată adecvat de personalul CC. Departamentul TI al CC va revizui proiectul documentaţiei LCI pentru a înlătura softul de virtualizare din cerinţe. Echipa a solicitat de asemenea clarificare privind legătura dintre modulele de soft sugerate şi necesităţile operaţionale enumerate în proiectul documentaţiei LCI. Oficialii de la CC au explicat modulele relevante şi au indicat că doresc să procure soluţii gata pentru a reduce costurile elaborării şi ale soluţiilor soft. CC va lucra în strânsă colaborare cu MF pe parcursul definirii cerinţelor pentru modulul Sistemului Informaţional de Audit (SIA), care trebuie adaptat ca parte a SIMF, în corespundere cu necesităţile lor operaţionale. CC va revizui proiectul documentaţiei LCI şi îl va prezenta spre comentarii/lipsa de obiecţii ale Băncii în octombrie 2009. Tenderul se aşteaptă a fi anunţat în trimestrul 4 al anului 2009. Echipa Băncii a reiterat importanţa consolidării capacităţii TI existente în cadrul CC, până la crearea infrastructurii TIC în 2010. 

41. Curtea de Conturi planifică introducerea sistemului de management al timpului personalului. În prezent, Curtea de Conturi foloseşte softul oferit temporar CC de către NAO suedez pentru evidenţa timpului petrecut pentru audit. Un raport al unui consultant britanic privind modalitatea de utilizare a acestui sistem pentru completarea strategică cu personal şi dezvoltarea capacităţii angajaţilor, precum şi pentru bugetare, a fost discutat cu echipa Băncii şi reprezentanţii CC.  Ambele părţi au împărtăşit ideea că raportul conţine informaţie utilă, însă constă preponderent din recomandări generale, care oferă puţină informaţie practică specialiştilor RU în gestiunea eficientă a acestui sistem şi elaborarea recomandărilor pentru conducere în baza analizei datelor managementului de timp. Se preconizează că, pe parcursul vizitei rămase, consultantul contractat actualmente va ajuta la clarificarea modului în care CC poate opera cu sistemul propus. De asemenea, CC a discutat strategia de comunicare elaborată în cadrul FFMD. Aceasta pare a fi foarte utilă şi ar putea îmbunătăţi performanţa CC, dacă va fi implementată conform recomandărilor.  

42. Echipa a constatat că procurările în cadrul Proiectului avansează destul de eficient, deşi uneori există tendinţa ca ofiţerul responsabil de procurări să remită documentaţia fără a verifica adecvat şi edita conţinutul, fapt ce conduce le tergiversări inutile.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY