Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Rezultatele evaluării internaționale discutate la Curtea de Conturi

  • 24.02.2022
  • 1451

Rezultatele evaluării peer review demonstrează că Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a întreprins acțiuni pentru dezvoltarea practicilor necesare conformării la Standardele Internaționale ale INTOSAI și pentru a construi o instituție independentă și credibilă.

În perioada 23-24 februarie curent, la Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) se află în vizită de lucru Alastair Swarbrick, consilier principal pentru politici în domeniul finanțelor publice și auditului, Inițiativa comună a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Uniunii Europene (SIGMA). În cadrul întrevederilor cu conducerea și angajații CCRM, dl Swarbrick a relatat despre rezultatele evaluării colegiale (peer review), efectuată la inițiativa CCRM.

De menționat că evaluarea peer review a fost realizată începând cu anul 2019, de o echipă de experți din cadrul Oficiului de Audit de Stat a Letoniei și Curții de Conturi a Turciei, sub conducerea SIGMA.

Evaluarea a cuprins următoarele domenii: independență și cadrul legal; guvernanță; audit financiar: proces și calitate; raportarea și obținerea rezultatelor și relațiile cu părțile interesate externe.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu a apreciat importanța acestui procedeu, care a urmărit scopul de a analiza situația curentă în cadrul Curții de Conturi în contrapunere cu practicile internaționale și de a contribui la dezvoltarea ulterioară a instituției.

Rolul unei instituții supreme de audit (ISA) este de a oferi Parlamentului, contribuabililor și cetățenilor încrederea că mijloacele financiare pe care le plătesc statului sunt utilizate în mod corespunzător, rațional și eficient, și că fiecare membru al societății primește servicii de calitate pentru care acesta sau aceasta are dreptul, a menționat, la rândul său, Alastair Swarbrick.

Expertul SIGMA, în prezentarea proiectului raportului „Evaluarea inter pares a instituției supreme de audit”, a vorbit despre constatările, concluziile și recomandările înaintate pentru îmbunătățirea domeniilor relevante.

Un accent important s-a atras aspectelor referitoare la independența organizatorică, funcțională și financiară a CCRM. În vederea asigurării credibilității și eficacității acesteia este important ca problemele care afectează independența CCRM să fie abordate pe larg, având la bază norma legală, în cazul în care credibilitatea și eficacitatea sa urmează să fie asigurate.

La fel, au fost scoase în evidență problemele sensibile cu care se confruntă CCRM în activitatea sa, precum accesul la informație, conflicte de interese, etc.

Recomandările evaluării sunt menite să ajute CCRM să definească următorii pași pentru dezvoltarea strategică ulterioară în vederea devenirii unei ISA pe deplin eficiente în conformitate cu standardele internaționale și cu practicile europene solide.

Menționăm că Alastair Swarbrick a avut o întrevedere și cu conducerea Comisiei de control al finanțelor publice. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre suportul acordat în scopul consolidării activității instituțiilor publice, procesul de evaluare internațională a activității Curții de Conturi pe anumite domenii de activitate, precum și au făcut un schimb de opinii privind constatările preliminare ale acesteia și consolidarea instituțională. Tatiana Cunețchi, președinta Comisiei parlamentare a apreciat efortul depus în realizarea evaluării și în pregătirea raportului și a confirmat încă o dată deschiderea pentru cooperare constructivă și reciproc avantajoasă.

Menționăm că, concluziile raportului denotă rolul primordial al instituției supreme de audit din țară, bazându-se pe un sistem decizional rațional, eficient și de încredere, iar recomandările înaintate vor contribui ulterior la creșterea valorii și impactului activității de audit, realizate de CCRM.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY