Actualizat: Duminică, 25 Februarie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reprezentanţii Direcţiei generale buget a UE în vizită la Curtea de Conturi

  • 06.03.2015
  • 1324

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Serafim Urechean, a avut o întrevedere, joi, 5 martie curent, cu reprezentanții Direcției generale buget a Uniunii Europene în Moldova. Din echipa misiunii Delegației Uniunii Europene au făcut parte Auste Damaseviciute, coordonator pentru Moldova, Raymond Hill, expert în domeniul controlului intern al Direcţiei generale buget şi Iuliana Vizitiu, manager de proiecte în cadrul Delegaţiei UE în Moldova.      

În cadrul întîlnirii s-au pus în discuție diverse aspecte privind controlul intern, auditul intern și extern, consolidarea instituțională a CCRM, astfel abordîndu-se problema perfecționării cadrului legal, consolidarea capacității de audit, realizarea angajamentelor internaționale, asigurarea continuității performanțelor obșinute. În acest context, Serafim Urechean a vorbit depre consolidarea și modernizarea capacităților Curții de Conturi prin intermediul proiectelor implementate cu suportul Oficiului Naţional de Audit al Suediei (ONAS), Uniunea Europeană (Proiectul Twinning) și Banca Mondială. Preşedintele instituţiei a menţionat, că semnarea Acordului de asociere RM-UE va impulsiona dinamica acestor procese, iar suportul instituțiilor europene este foarte important pentru îmbunătățirea funcțiilor, performanțelor și impactului Curții de Conturi în societate.

La rîndul său, Raymond Hill s-a interesat de situaţia în domeniul controlului și auditul intern, mersul realizării reformelor instituționale, capacitățile instituționale de a efectua audituri externe, strategiile de dezvoltare a CCRM și continuitatea lor, totodată asigurînd despre disponibilitatea de a acorda suport din partea instituțiilor europene. Oficialul Uniunii Europene a menționat, că toate concluziile și recomandările puse în discuţie în cadrul comunicării cu preşedintele instituţiei supreme de audit din ţară cărora vor fi incluse în raportul anual de monitorizare privind îndeplinirea acțiunilor Acordului de Asociere RM-UE.

În cadrul vizitei la Curtea de Conturi, reprezentanții europeni au avut, de asemenea, o întrevedere cu coordonatorii Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", Esko Mustonen şi Angela Pascaru. 

Menţionăm, că în perioada 3-6 martie curent, Direcția generală buget a Uniunii Europene efectuează misiunea anuală de informare în țara noastră privind controlul financiar public intern și auditul extern. Astfel, experţii comunică cu  conducerea şi responsabilii de managementul auditului intern din diverse autorități ale administraţiei publice centrale, în urma cărora vor face recomandări de îmbunătăţire.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY