Actualizat: Vineri, 21 Iunie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi găzduiește misiunea Twinning de consolidare a comunicării

  • 05.03.2015
  • 1081

În perioada 3-5 martie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) găzduiește misiunea Twinning, reprezentată de expertul Maria Luz Martin, din cadrul Tribunalului de Conturi din Spania. Vizita expertului are loc în contextul Componentei 4 „Consolidarea interacțiunii cu autoritățile Republicii Moldova și sporirea impactului Curții de Conturi".

Pe parcursul misiunii au loc discuții, ateliere de lucru, ședințe, acestea fiind programate la activitatea 4.5 privind „Elaborarea analizelor de referinţă despre gradul de transparenţă, deschidere şi vizibilitate în domeniul comunicării Curții de Conturi cu părţile interesate; elaborarea regulamentelor de comunicare cu toate părţile interesate (inclusiv Ghidul de proceduri al Parlamentului în domeniul examinării rapoartelor)".

În cadrul primei zile a misiunii, expertul spaniol a discutat cu angajaţii CCRM, specialişti în comunicare, liderii de componentă şi de proiect, aspecte legate de comunicare, parteneriate, relaţii cu părţile interesate, experienţa CCRM, precum şi europeană, spaniolă la acest capitol, punctele vulnerabile în domeniul comunicării şi modalităţile de îmbunătăţire a situaţiei.

În context, miercuri, 4 martie curent, a avut loc o ședință de lucru, la care au participat Serafim Urechean, președintele CCRM, membrii Plenului, șefi de subdiviziuni și angajați. Prezentările expertului Maria Luz Martin au vizat relațiile dintre Tribunalul de Conturi  din Spania cu Parlamentul și cu părțile interesate, cadrul comun de evaluare, identificarea partenerilor de comunicare.

În aceeaşi zi a avut loc o întrevedere a experţilor străini şi responsabililor de proiect din partea CCRM cu Ștefan Creanga, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Scopul acesteia a fost prezentarea  Proiectului Twinning  „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", ce are drept obiectiv general îmbunătățirea responsabilității și managementului fondurilor publice în Republica Moldova, prin consolidarea capacității auditului extern, în conformitate cu standardele internaționale de audit și cele mai bune practici europene. La întrevedere s-au discutat etapele actuale ale implementării proiectului, aspecte ale intensificării conlucrării CCRM cu Parlamentul,  precum și planul de activități  pentru anul 2015,  părțile exprimînd, reciproc, dorința și disponibilitatea de deschidere și colaborare eficientă.

La fel, experții spanioli, aflați în misiuni Twinning la Chișinău, au avut miercuri, 4 martie curent, o întrevedere cu Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi, la care a fost discutată situaţia actuală privind derularea activităţilor din cadrul proiectului, conlucrarea cu echipa CCRM, rezultatele scontate pînă la finalizarea actualelor misiuni ale experţilor.    

Conform Proiectului Twinning, obiectivul sub-activității 4.5 este, întîi de toate, să ofere Plenului Curții de Conturi o analiză a punctelor de referință privind deschiderea, transparența și vizibilitatea instituției de audit cu toate părțile interesate în comunicare. În context, urmează a fi realizată o autoevaluare privind deschiderea, transparența și vizibilitatea Curții de Conturi în raport cu acestea, care va fi efectuată în baza unei metodologii de contrast. A doua etapă a activității va consta în elaborarea ghidului de colaborarea instituţiei supreme de audit cu Parlamentul (ar putea include un nou regulament pentru Comisia Parlamentară de profil) și Guvernul (ar putea să conțină propuneri de modificare a legilor relevante în vederea asigurării unei proceduri de monitorizare adecvate şi eficiente pentru implementarea cerințelor și recomandărilor Curţii de Conturi).

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY