Actualizat: Vineri, 03 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reprezentanții Comisiei Europene, în vizită la Curtea de Conturi

  • 05.05.2023
  • 1254

Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a avut o întrevedere cu reprezentanții Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene.

La evenimentul de astăzi, 5 mai, a participat echipa Curții de Conturi, reprezentanții DG NEAR - Luca Oriani Vieyra, Consilier economic și Vasyl Zubaka, Ofițer de politici pentru Managementul Finanțelor Publice, precum și Josip Juric, Manager de proiecte din cadrul Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Discuțiile s-au axat pe prioritățile Strategiei de dezvoltare a Managementului Finanțelor Publice (MFP) a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030 și pe rolul important atribuit instituției supreme de audit în asigurarea transparenței bugetare.

Președintele CCRM a informat despre poziția proactivă a Curții de Conturi în promovarea îmbunătățirilor necesare în domeniul MFP și în implementarea Strategiei. De asemenea, Marian Lupu a relatat despre eforturile depuse de instituție pentru implementarea recomandărilor incluse în Capitolul 32 din Raportul analitic al Comisiei Europene privind alinierea Republicii Moldova la acquis-ul UE, publicat la data de 2 februarie 2023.

În context, Președintele CCRM a informat înalții oficiali despre discuțiile inițiate de Curtea de Conturi pe platformele Parlamentului și Guvernului pentru promovarea inițiativelor legislative de modificare a cadrului legal, în scopul asigurării independenței financiare și organizaționale a instituției supreme de audit.

Luca Oriani Vieyra a remarcat importanța asigurării independenței Curții de Conturi, menționând că recomandarea CE în acest context poartă un caracter obligatoriu pentru autoritățile statului. Oficialul european a asigurat, că autoritățile UE vor monitoriza implementarea recomandărilor înaintate și vor acorda și în continuare suport pentru implementarea obiectivelor strategice ale instituție și pentru consolidarea Curții de Conturi.  

Participanții au discutat acțiunile concrete care urmează a fi întreprinse pe termen mediu și lung, în contextul suportului oferit de UE pentru dezvoltarea auditului public extern și consolidarea Curții de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY