Actualizat: Miercuri, 15 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reprezentanții CCRM au participat la întrunirea Grupului de lucru EUROSAI privind TI

  • 10.11.2021
  • 1751

În perioada 9-10 noiembrie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la cea de-a 14-a reuniune a Grupului de lucru EUROSAI privind TI (ITWG) și seminarul cu tema: „Pregătiți-vă pentru impact: instituțiile supreme de audit (ISA) care identifică riscurile cibernetice”.

Evenimentele au fost organizate de către instituția supremă de audit  a Estoniei care deține președinția Grupului de lucru și s-a desfășurat cu participarea a circa 156 de reprezentanți din cadrul a 30 ISA, precum, România, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Elveția, Lituania, Macedonia, Malta, etc.

Potrivit agendei, în prima zi a întrunirii, participanții au abordat mai multe subiecte în cadrul seminarului tematic, precum: perspectiva strategică și provocări ale politicii europene de securitate cibernetică, infrastructura critică cibernetică – punctul de vedere al Estoniei, aplicarea unui cadru de întreprindere pentru securitatea informațiilor micro-întreprinderilor, managementul riscurilor de securitate cibernetică. Totodată, au fost prezentate și experiențele de audit pe domeniul securității  cibernetice din partea ISA a Germaniei, Sloveniei, Estoniei și Elveției. Membrii Grupului ITWG au participat la un exercițiu de simulare strategică moderată privind problemele emergente de securitate cibernetică.

Domeniul prezintă interes major, inclusiv și pentru Curtea de Conturi, care urmează să examineze posibilitatea și oportunitatea planificării și efectuării unei misiuni de audit în acest sens.

Cea de-a doua zi a întrunirii a avut ca scop schimbul de experiență între membrii Grupului, prezentarea raportului general de progres al activității anuale, precum și planificarea activităților pentru anul 2022, în conformitate cu Planul strategic al ITWG. Totodată, au fost prezentate rezultatele activității celor 5 subgrupuri (proiecte) din cadrul Grupului EUROSAI, și anume: Manualul activ de audit TI; audituri cooperative; CUBE - spațiul de сontrol al procesului e-guvernare; autoevaluarea capacităților de audit TI ale ISA (ITASA); autoevaluarea capacităților ISA pentru utilizarea instrumentelor software (ITSA); Centrul de cercetare și formare (Research and Training Hub) – platformă de formare profesională a auditorilor TI, precum și actualizări ale planurilor de lucru ale acestora.

Menționăm că, CCRM este membru activ al Grupului de lucru EUROSAI privind TI din 2013, făcând, de asemenea, parte din subgrupurile ITSA și ITASA, audituri cooperative. În contextul tendințelor progresive de digitalizare a proceselor din sectorul public, sporește rolul și importanța TI, astfel Curtea de Conturi recunoaște și promovează dezvoltarea și consolidarea capacităților instituționale în acest sens, inclusiv prin intensificarea colaborării cu alte ISA.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY