Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul auditului performanţei: ,,Există oportunităţi de îmbunătăţire semnificativă a proceselor de planificare, repartizare şi achiziţie a dispozitivelor medicale şi de asigurare a unei utilizări mai bune a acestora?’’

  • 25.01.2011
  • 835
Astăzi, 25 ianuarie, în cadrul şedinţei Plenului Curţii de Conturi a fost audiat Raportul auditului performanţei: ,,Există oportunităţi de îmbunătăţire semnificativă a proceselor de planificare, repartizare şi achiziţie a dispozitivelor medicale şi de asigurare a unei utilizări mai bune a acestora?’’.
            Raportul se referă la rezultatele auditului performanţei privind achiziţia dispozitivelor medicale importate în perioada anilor 2008-2010. Auditul a fost iniţiat în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi  pe anul 2010 şi este axat pe evaluarea performanţei procesului de achiziţie şi de utilizare a dispozitivelor medicale de către IMSP.
Auditul a constatat că actualmente sistemul sănătăţii nu dispune de un  cadru legal care ar reglementa domeniul dispozitivelor medicale, de un Plan strategic de dezvoltare în domeniul tehnologiilor şi dispozitivelor medicale, de standarde minime de dotare tehnică a IMSP, precum şi de un Program de dotare cu dispozitive medicale a IMSP din ţară, aprobat de Guvern. Ca urmare, nu au fost determinate necesităţile reale de echipament medical pentru IMSP, iar repartizarea neoptimală a dispozitivelor achiziţionate a condiţionat utilizarea ineficientă a acestora. Nu sînt stabilite nici criteriile de selectare a instituţiilor care necesită modernizare reieşind din priorităţile ramurii sănătăţii.
    În  perioada auditată, pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale, de la componenta de bază a bugetului de stat au fost executate cheltuieli în sumă de 92,8 mil.lei, inclusiv utilizate în mod centralizat de MS în sumă de 80,7 mil.lei.
Neţinîndu-se cont de solictările IMSP privind achiziţionarea dispozitivelor medicale care erau de necesitate mai stringentă o pondere majoră de 59,5% (48,0mil.lei) din mijloacele băneşti alocate în perioada de referinţă au fost utilizate de către MS pentru procurarea a 13 instalaţii radiodiagnostic. În afară de acestea, alte 8 instalaţii în sumă de 35,6 mil.lei au fost achiziţionate la finele anului 2007, majoritatea din ele  fiind puse în funcţiune cu o întîrziere de pînă la 16 luni şi utilizate ulterior la un nivel foarte redus.
Misiunea de audit a relevat că, MS n-a asigurat economicitatea achiziţiilor publice, condiţionată de  lipsa unui studiu de fezabilitate şi a unui control managerial adecvat.
În acest context se exemplifică că la unele dispozitive medicale au fost aplicate adaosuri comerciale de pînă la 97,0% de către furnizori, aceştia obţinînd venituri impunătoare. Astfel, numai 4 firme care au livrat dispozitive medicale MS au obţinut venituri de peste 19 mil. lei, care au fost achitate din contul mijloacelor bugetare, MS n-a monitorizat recepţionarea dispozitivelor medicale. Ca urmare, parametrii tehnici ai 8 instalaţii radiodiagnostice achiziţionate de MS cu preţul de 4,5 mil. lei  nu corespund celor prevăzuţi în  contract, iar pacienţii au fost  privaţi de servicii calitative.
Urmare procedurilor de audit efectuate la trei IMSP, incluse în proiectul-pilot de dotare cu dispozitive medicale din raioanele Călăraşi, Glodeni, Ceadîr-Lunga, s-a constatat că instalaţiile radiodiagnostice performante şi costisitoare, cîte două la număr, au fost repartizate spitalelor raionale, la serviciile cărora au acces doar pacienţii internaţi în spital. Centrele medicilor de familie, care deservesc întreaga populaţie a raionului, n-au beneficiat de instalaţii performante, prestînd servicii şi în continuare la echipamentele radiologice învechite care emit o doză de radiaţie de 8-10 ori mai mare în comparaţie cu instalaţiile noi.
Se menţionează că echipa de audit a formulat o serie de recomandări Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii, IMSP ce ţin de elaborarea şi aprobarea cadrului legal cu privire la dispozitivele medicale, precum şi referitor la îmbunătăţirea eficacităţii achiziţiilor dispozitivelor medicale şi utilizării eficiente a acestora, care vor contribui la utilizarea mai eficientă a mijloacelor financiare publice şi a dispozitivelor medicale achiziţionate.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY