Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Progresele implementării Strategiei de dezvoltare a CCRM, prezentate în cadrul Dialogului privind MFP

  • 05.05.2023
  • 1010

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la Dialogul privind Managementul Finanțelor Publice (MFP), organizat în incinta Ministerului Finanțelor, la data de 4 mai. Echipa Curții de Conturi a fost condusă de Tatiana Șevciuc, membră a CCRM.

Evenimentul a întrunit, de asemenea, reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai Comisiei de control al finanțelor publice și Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, reprezentanții Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, partenerii de dezvoltare ai țării, precum și societatea civilă.

Veronica Șirețeanu, Ministra Finanțelor, a remarcat importanța lansării dialogului cu privire la managementul finanțelor publice, având în vedere angajamentul Guvernului de a îmbunătăți eficiența, responsabilitatea și transparența în utilizarea fondurilor publice, de a se asigura că cheltuielile publice sunt în concordanță cu resursele disponibile și obiectivele macroeconomice.

În cadrul întrunirii, Ion Gumene, Secretar de stat al Ministerului Finanțelor, a prezentat imaginea de ansamblu asupra Strategiei de management al finanțelor publice 2023-2030 recent aprobată, inclusiv asupra obiectivelor și priorităților sale strategice.

Dialogul a continuat cu prezentarea rolului instituției supreme de audit în sistemul de management al finanțelor publice, care are mandatul de a audita situațiile financiare ale instituțiilor Executivului și de a raporta constatările și recomandările Parlamentului.

Pentru a fi eficientă și a aduce plus valoare, instituția supremă de audit trebuie să aibă o viziune strategică asupra dezvoltării sale și să dispună de resursele și capacitățile necesare pentru a o implementa, a remarcat în prezentarea sa Violeta Balan, șefa Secției relații externe și comunicare a CCRM. Dna Balan a prezentat Strategia de dezvoltarea a CCRM pe anii 2021-2025, progresele înregistrate în cadrul implementării Strategiei, problemele și provocările cu care se confruntă instituția, precum și aspectele care necesită o atenție deosebită și eforturi comune în următoarea etapă de implementare a Strategiei.

În continuarea dialogului,  Luca Oriani Vieyra, Consilier economic DG NEAR a remarcat importanța existenței unei instituții supreme de audit independente, profesioniste și eficiente în sistemul managementului finanțelor publice și a îndemnat conjugarea eforturilor tuturor instituțiilor publice care sunt parte a sistemului, societății civile, partenerilor de dezvoltare, pentru a identifica acțiunile necesare pentru implementarea Strategiei MFP, precum și pentru identificarea resurselor necesare pentru implementarea acestora.

Participanții la eveniment au salutat inițiativa de lansare a dialogului, menționând importanța continuării discuțiilor publice în contextul noii Strategii de management al finanțelor publice 2023-2030.  

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY