Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Prima misiune a experților UE la Curtea de Conturi in cadrul Proiectului Twinning

  • 31.05.2012
  • 1199

Cu o şedinţă finală de prezentare a rezultatelor activităţii comune s-a încheiat la 31 mai, anul 2012 prima misiune a experţilor Uniunii Europene la Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Scopul misiunii a fost acordarea suportului Curţii de Conturi a RM la elaborarea Fi şei de Twinning.

Pe parcursul a două săptămâni experţii UE, împreună cu membrii şi angajaţii CCRM, antrenaţi în proiect, au examinat în cadrul şedinţelor de lucru elementele-cheie ale unei fi şe pentru participarea la Proiectul Twinning, au pus în discuţie activităţile, rezultatele şi indicatorii care vor crea arborele strategic al documentului, s-au familiarizat cu practicile mondiale în domeniul colaborării în cadrul proiectelor de gen Twinning.

La şedinţa finală au participat Erwin Reister şi Francis Hania, experţii UE, Veaceslav Ioniţă, pre şedintele Comisiei permanente economie, buget şi finanţe a Parlamentului RM, Oleg Hîrbu, manager de proiect din partea Delegaţiei UE, Serafim Urechean, Pre şedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova, membrii Curţii de Conturi, angajaţii Curţii de Conturi, antrenaţi în proiect.

Serafim Urechean, Pre şedintele CCRM, a adus sincere mulţumiri experţilor europeni pentru eforturile depuse pe parcursul primei misiuni UE, pentru suportul multilateral acordat grupul de lucru al Curţii de Conturi în domeniul definitivării documentului. Dl Pre şedinte a remarcat importanţa şedinţelor de lucru din cadrul misiunii experţilor europeni pentru lărgirea orizontului de cuno ştinţe a CCRM în domeniul experienţei internaţionale în implementarea proiectelor de tip twinning şi pentru o percepere mai bună a cerinţelor înaintate faţă de beneficiarii proiectului.

Procesul de elaborare a Fi şei de Twinning a fost destul de lung şi minuţios, deoarece experţii au luat cont de toate necesităţile şi direcţiile de activitate ale CCRM, care urmează a fi susţinute în cadrul viitorului Proiect Twinning, a remarcat Francis Hania, expert al UE. "Curtea de Conturi este o instituţie publică extrem de importantă în activitatea statului, din aceste considerente UE acordă o atenţie deosebită consolidării capacităţilor de efectuare a auditului public extern în Republica Moldova", a declarat expertul european.

La rândul său, Erwin Reister, expert superior în audit extern din cadrul Proiectului Twinning al UE, a apreciat înalt munca depusă de toţi membrii şi angajaţii Curţii de Conturi, antrenaţi în elaborarea Fi şei. Expertul european a evidenţiat, de asemenea, oportunitatea creării unui grup de lucru Parlament - Curtea de Conturi pentru elaborarea unui ghid de proceduri în cadrul conlucrării dintre cele două instituţii.

Propunerea dlui Reister a fost susţinută de Veaceslav Ioniţă, pre şedintele Comisiei permanente economie, buget şi finanţe a Parlamentului RM. "Noi avem nevoie de un manual, care să răspundă necesităţilor Curţii de Conturi, document care să fie adoptat de Parlament şi care să prevadă canalele şi procedurile de comunicare şi colaborare dintre cele două instituţii de stat", a declarat reprezentantul Parlamentului RM.

"Curtea de Conturi a trecut cu succes primul test din cadrul Proiectului Twinning", a declarat Oleg Hîrbu, manager de proiect din partea Delegaţiei UE. Dl Hîrbu a vorbit despre etapele de mai departe de pregătire pentru lansarea Proiectului Twinning şi cerinţele faţă de Curtea de Conturi în calitate de beneficiar al viitorului Proiect.

 Şedinţa de finalizare a primei misiuni a experţilor UE s-a soldat cu aprobarea variantei preliminare Fi şei Twinning, elaborată de Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Obiectivul general al unui viitor proiect Twinning, implementat la Curtea de Conturi, va fi axat pe îmbunătăţirea responsabilităţii şi managementului fondurilor publice în Republica Moldova prin consolidarea capacităţii de audit extern, în conformitate cu standardele internaţionale recunoscute şi cele mai bune practici europene. În cadrul realizării viitorului Proiect, Curtea de Conturi pune accentul pe obţinerea unor rezultate practice concrete, cum ar fi consolidarea şi intensificarea capacităţilor în domeniul auditului de performanţă, de sistem şi a fondurilor UE; extinderea bazei de cuno ştinţe şi aptitudini ale angajaţilor Curţii de Conturi; îmbunătăţirea interacţiunii CCRM cu autorităţile RM şi sporirea impactului Curţii de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY