Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrunirea Grupului de lucru în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră al bazinului Mării Negre

  • 03.04.2014
  • 1515

Prima ședință a Grupului de lucru privind sistemul de management și control din cadrul Programului de cooperare transfrontalieră al bazinului Mării Negre 2014 - 2020 (România - Ucraina și România - Republica Moldova) a avut loc la 27 martie 2014, în oraşul București, România.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a participat la întrunirea respectivă, prezența asigurând-o Verdeș Viorica, șef Direcție din cadrul Direcției generale metodologie, planificare și analiză.

Programul respectiv îl urmează pe cel precedent implementat în perioada 2007-2014, astfel ca UE să continue cooperarea transfrontalieră în cadrul unui nou instrument, denumit Instrumentul European de Vecinătate (ENI CBC).

Zonele care sunt cuprinse de noul program includ regiuni eligibile în statele UE din Bulgaria, Grecia și România, țara candidată Turcia, și țările partenere Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Rusia și Ucraina. Țările participante au început pregătirea cadrului strategic pentru noul program susținut de către Autoritatea Comună de Management a Programului de cooperare transfrontalieră bazinul Mării negre 2007 - 2014, Ministerul Dezvoltării regionale și Administrației Publice a României.

Subiectele de discuție a Grupului de lucru întrunit la București s-au axat pe teme cum ar fi cadrul regulator, procesul de programare, structurile și sistemul de management, mecanismul de coordonare a asistenței externe, sistemul de control și cel de audit.  La fel a fost discutată aplicarea principiului de management comun, din perspectiva controlului, auditului și identificării iregularităților.

În cadrul Conferinței anuale INTERACT, organizate în octombrie 2013 în Iordania, a fost lansat oficial procesul de programare pentru perioada 2014-2020, fapt ce implică o serie de acțiuni pe plan intern pentru fiecare țară participantă în acest proces. În special, s-a reiterat faptul că este necesară instituirea unui sistem intern de management și control eficient și eficace. În acest context menționăm că prin Legea privind Curtea de Conturi nr.261 din 05.12.2008, Curtea de Conturi este instituția mandatată  pentru efectuarea auditului în ce privește utilizarea granturilor alocate instituțiilor publice de către donatorii externi pentru implementarea programelor de cooperare în care este implicată Republica Moldova, precum și utilizarea resurselor financiare alocate de Uniunea Europeană, partenerii de dezvoltare și alți donatori.

Programul de cooperare transfrontalieră bazinul Mării Negre 2007 - 2014 a oferit 60 de proiecte, care sunt încă în curs de implementare în cele 8 țări, care înconjoară marea Neagră. Aceste proiecte aduc beneficii pentru regiune în domeniile de dezvoltare socio-economică, mediu și al dezvoltării rețelelor de cooperare transfrontalieră.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY