Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrunirea anuală a Grupului de lucru EUROSAI privind TI

  • 11.10.2023
  • 653

În perioada 10-11 octombrie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) participă la cea de-a 16 Întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind tehnologiile informaționale (TI). Evenimentul este găzduit de către Oficiul Suprem de Audit al Poloniei în orașul Varșovia, Polonia.

În prima zi a evenimentului s-a desfășurat seminarul „Suveranitatea digitală într-un mediu de cloud”, ce a întrunit peste 50 de participanți din peste 20 de instituții supreme de audit (ISA), precum: Letonia, Estonia, Lituania, Portugalia, România, Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Ungaria, etc.

Participanții au fost invitați să analizeze împreună cu vorbitorii externi cum să găsească echilibrul între progresul digital și dreptul de a deține control asupra datelor și proceselor. Subiectele abordate în cadrul seminarului au cuprins mai multe tematici, precum: „Strategia digitală federală, cum rămâne cu suveranitatea în ceea ce privește cloud-ul?”, „Suveranitatea digitală și sursa deschisă în administrația publică germană – strategie și inițiative”, „Cloudy not Foggy - experiență digitală în Azerbaidjan”, etc.

În cea de-a doua zi a evenimentului a avut loc întrunirea anuală a Grupului de lucru. La întrunire au fost prezentate rezultatele activității subgrupurilor din cadrul grupului responsabil de proiectele CUBE, aplicație care automatizează manualul de audit TI, inteligența artificială. De asemenea, participanții au abordat subiecte relevante, precum CLOUD Computing (platforma comună guvernamentală) și securitatea, dezvoltarea instrucțiunilor, ghidurilor de auditare a TI de către instituțiile supreme de audit, interoperabilitatea sistemelor informaționale, utilizarea elementelor de audit TI în alte domenii, etc.

În context, ISA a Poloniei a prezentat strategia instituțională de digitalizare a activităților sale până în anul 2024.

Domeniile discutate prezintă interes major pentru auditorii specializați pe auditarea tehnologiilor informaționale, inclusiv și pentru Curtea de Conturi, care planifică și realizează anual audituri pe aspecte TI.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY