Actualizat: Miercuri, 08 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Interviu acordat de către Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, agenţiei de ştiri INFOTAG

  • 12.07.2011
  • 1778


Dle Urechean, care sint principalele Dvs. obiective in functia de presedinte al CC?

In primul rind, mi-am asumat angajamentul sa transform aceasta institutie in una democratica si absolut transparenta. De asemenea, impreuna cu Guvernul si Parlamentul ne propunem sa contribuim la ridicarea eficientei utilizarii banilor si patrimoniului public. Trebuie sa recunoastem ca in toate aceste domenii situatia in Moldova lasa foarte mult de dorit. La moment in cadrul CC activeaza 80 de auditori, acest numar fiind destul de mic pentru a asigura o activitate eficienta a Curtii. Din acest considerent a fost facuta o initiativa legislativa pentru a majora numarul auditorilor cu inca 10 unitati.

Realizarea unui audit este un proces indelungat, deoarece la o entitate auditorii pot lucra luni de zile, poate chiar ani. Iar sarcina noastra principala nu este doar de a depista anumite nereguli, ci de a scoate la iveala procesele negative care au loc la capitolul utilizarii banilor publici. In acest sens, vom propune autoritatilor sa perfectioneze cadrul legislativ, pentru ca pe viitor sa baram calea pentru tot felul de incalcari. Sarcina pe care ne-o asumam este ca in fiecare an nici o primarie, consiliu local sau raional, minister sau alte entitati unde este utilizat patrimoniul si banul public sa nu ramina in afara controlului riguros din partea acestei institutii independente. De asemenea, este foarte important sa monitorizam si creditele externe, si utilizarea investitiilor capitale in toate domeniile, unde banul public trebuie sa fie in securitate si utilizat transparent.

Pentru ca CC sa devina functionala, este necesar de a numi si membrii Curtii. La moment au loc negocieri intre liderii fractiunilor parlamentare la capitolul desemnarii membrilor Curtii. Sper ca in cel mai scurt timp Parlamentul va vota noua componenta a CC. Materialele pentru prima sedinta deja sint pregatite.

In momentul in care ati fost numit in aceasta functie au existat voci care au spus ca decizia de a va numi in calitate de presedinte al CC este una incorecta, tinind cont de faptul ca sinteti o persoana politica si apropiata liderului PLDM, dupa fuziunea AMN cu PLDM. Ce puteti spune acestor persoane?

Nu cred ca am a le spune ceva. Decizia de a fuziona a fost una constienta, fiind vorba, in primul rind, de consolidarea fortelor democratice din Moldova. Imediat dupa ce am fost numit in aceasta functie, am afirmat ca nu sint membru al unei formatiuni politice. Declar cu toata responsabilitatea ca sint o persoana independenta si depolitizata.

In doua luni de activitate ati recurs la oarecare disponibilizari?

Nu si nici nu am de gind sa ma ocup de acest lucru. Deocamdata analizez si monitorizez situatia din cadrul institutiei pe care o conduc. Cu toate acestea, afirm cu toata responsabilitatea ca cei care sint cu pufusor pe botisor, dar de acestia sint foarte multi, cu parere de rau, nu vor scapa de ceea ce merita.

Ce intentionati sa schimbati in cadrul CC?

Pentru a face schimbari este necesar de a examina foarte bine eficienta activitatii structurilor Curtii. Pina vor fi numiti membrii CC am posibilitatea sa ma familiarizez cu toate domeniile de activitate a Curtii. Am ajuns la concluzia ca este necesar de a schimba structura aparatului CC, pentru ca eficienta, cu parere de rau, lasa de dorit. Bineinteles ca accentele principale in activitatea CC vor fi puse pe produsul final – rezultatul auditului. Scopul nostru este ca la baza activitatii CC sa fie pusa munca auditorilor, si nu felul in care arata fatada si interiorul cladirii CC. Va trebui sa aratam bine atunci cind vom avea si rezultate bune.

La investire ati declarat ca veti face ca CC sa slujeasca poporului, iar fiecare leu sa fie sub control public. Reusiti sa faceti acest lucru?

Asta nu se poate intimpla intr-o zi sau doua. Este un proces destul de complicat, pentru care este nevoie de timp. Ceea ce pot spune cu certitudine este ca chiar de la prima sedinta activitatea CC va fi una absolut transparenta. De asemenea, ne propunem sa fim prezenti in mass-media si sa schimbam site-ul Curtii, unde vor fi publicate pe viitor toate materialele CC.

Timp de luni de cind ati fost numit in aceasta functie ati reusit pe deplin sa constientizati ca sinteti un functionar public pe care statul l-a pus in slujba intereselor sale?

Trebuie sa recunosc ca este destul de dificil sa revin la un lucru mai static, avind in vedere faptul ca pina in prezent am avut o activitate foarte dinamica. Cu toate acestea, experienta acumulata pe parcursul anilor imi va fi de bun augur pentru activitatea in aceasta noua functie. Recent am fost la un Congres al organelor superioare de control din Europa, EUROSAY, unde am facut cunostinta cu mai multi presedinti ai CC. Toti sint veniti din functii foarte inalte in stat. Actualul presedinte al CC din Rusia, Serghei Stepasin, este fostul prim-ministru al Federatiei Ruse. Aceeasi situatie este si in Romania, unde Nicolae Vacaroiu a detinut functia de premier al Romaniei si presedinte al Senatului. Adica toti au in spate o experienta bogata in domeniul politic. Oamenii trebuie sa inteleaga ca CC nu urmareste scopul de a "taia capul" cuiva, ci de a contribui la perfectionarea cadrului legislativ si de a face imposibil furtul banilor publici.

De ce calitati ar trebui sa dispuna un presedinte al CC si membrii CC?

Eu cred ca in acest domeniu avem inca foarte mult de facut. Daca este vorba de presedintele sau membrii CC, cu siguranta ca acestia trebuie sa fie bine pregatiti si nu doar in domeniul audit, finante, patrimoniu sau investitii. Este extrem de important ca acestia sa vada caile prin care au loc abaterile de la legislatie si sa vina cu noi initiative legislative, care ar face imposibil furtul banului public. In acelasi timp, auditorii trebuie sa fie oameni bine pregatiti, iar la acest capitol CC va contribui la perfectionarea nivelului de pregatire profesionala a acestora.

Conducerea intreprinderilor sau structurilor de stat care urmeaza sa fie verificate de CC au o anumita teama fata de CC sau accepta aceste controale ca ceva normal?

Este clar ca pe unii ii ingrijoreaza foarte mult numirea in aceasta functie a lui Serafim Urechean, deoarece stiu ca nu pot fi supus sa activez la comanda si nu pot fi speriat sau cumparat. Bineinteles ca acele entitati, constiente de faptul ca au comis abateri de la lege sau au furat banii publici, au anumite temeri ca vom ajunge la aceste nereguli. Si vreau sa-i incredintez pe toti ca acolo unde vor avea loc incalcari ale legislatiei, ele vor fi scoase la iveala si in comun acord cu organele de drept din R.Moldova vom contribui la instaurarea dreptatii. In acelasi timp, vom face tot posibilul ca sa depistam acele tendinte de furt al banului public, care pot avea loc in rezultatul interpretarii diferite a legislatiei. Toate acestea vor putea fi excluse doar prin perfectionarea cadrului legislativ si normativ, lucru pe care ne propunem sa-l realizam.

Fosta conducere a CC a fost de nenumarate ori acuzata de faptul ca este un instrument de presiune in miinile autoritatilor de atunci. Care va fi atitudinea Dvs. la acest capitol?

Nu este un secret pentru nimeni ca am fost si eu permanent in vizorul CC, pe timpurile cind aceasta era dirijata din exterior. In preajma multor alegeri apareau dosare fabricate la comanda sau materiale compromitatoare la adresa mea sau a altor colegi. Pastrez si acum acele documente care mi le-au dat chiar oamenii de la Presedintie. Va veni timpul cind le voi face publice. Reiesind din toate acestea, mi-am asumat sarcina de a exclude imixtiunea politicului in activitatea CC. Mai mult decit atit, voi face tot posibilul pentru a exclude si din mentalitatea celor care activeaza aici posibilitatea ca cineva ar putea interveni in orice moment. Eu am avut foarte mult de suferit in rezultatul imixtiunii ilegale in activitatea CC, de aceea vreau sa evit cu desavirsire acest lucru pe perioada mandatului meu.

De ce are nevoie CC cel mai mult?

CC are nevoie de simtul de echipa, eliminarea din cadrul activitatii CC a sindromului de frica unul fata de altul. Mai mult decit atit, impartirea angajatilor in ai nostri si ai vostri se simte foarte mult, ceea ce creeaza o stare tensionata in colectiv. Din acest considerent voi depune toate eforturile pentru a transforma acest colectiv intr-o echipa in care sa domine, in primul rind, increderea reciproca, intr-o echipa care isi va consuma fortele nu pentru reglari de conturi pe interior, dar pe activitati menite sa eficientizeze activitatea CC.

INFOTAG precizeaza: Serafim Urechean a fost numit de catre Parlament in calitate de presedinte al CC la 21 aprilie curent. Anterior el a detinut functia de presedinte al Aliantei "Moldova Noastra", care la 9 aprilie 2011 a fuzionat cu PLDM.

Sursa: www.allmoldova.md

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY