Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Delegaţia SIGMA la Curtea de Conturi

  • 07.02.2013
  • 691

O delegaţie a programului SIGMA, aflată într-o misiune de lucru de câteva zile în Republica Moldova, a vizitat Curtea de Conturi pe 6 februarie 2013. SIGMA este o iniţiativă comună a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi a Uniunii Europene (UE), finanţată în principal de către UE. Şeful Programului, Karen Hill, consilierul în managementul finanţelor publice, Joop Vrolijk, coordonatorul pentru Moldova, Airi Alakivi au avut o întrevedere cu preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, membrii Curţii de Conturi Angela Pascaru şi Ecaterina Paknehad şi alţi reprezentanţi ai instituţiei, implicaţi în colaborarea cu programul SIGMA.

Iniţiativa comună SIGMA a fost lansată în 1992 pentru a susţine ţările din Europa Centrală şi de Est în eforturile de reformă a administraţiei publice. În 2008 asistenţa SIGMA a fost extinsă către un şir de ţări ale Politicilor Europene de Parteneriat (PEP): Armenia, Azerbaidjan, Egipt, Georgia, Iordania, Republica Moldova, Maroc, Tunisia şi Ucraina. Autorităţile administraţiei publice vizate de către SIGMA sunt autorităţile publice central responsabile de managementul orizontal al sistemelor de administrare - serviciul civil, drept administrativ, managementul cheltuielilor, control financiar, audit extern, achiziţii publice, politica şi capacităţile de reglementare, precum şi gestionarea drepturilor de proprietate.

Scopul vizitei SIGMA la instituţia supremă de audit a fost de a se informa despre necesităţile de dezvoltare strategică a Curţii de Conturi şi despre oportunităţile de suport din partea SIGMA, a declarat Karen Hill, şeful Programului.

Preşedintele CCRM a salutat disponibilitatea Programului de a acorda suportul necesar pentru consolidarea şi dezvoltarea instituţiei supreme de audit din ţară, menţionând că, CCRM nu poate avea un rol secundar pe pista reformelor din Republica Moldova, ci se implică activ în elaborarea strategiilor naţionale şi în monitorizarea gestionării banului public.

Angela Pascaru, membrul Curţii de Conturi  a menţionat că, CCRM a căutat să identifice soluţii de suport din partea diferitor programe şi instrumente europene, cum ar fi TAIEX, Twinning şi SIGMA, în procesul de dezvoltare strategic şi consolidare a instituţiei. Dna Pascaru i-a informat pe oficialii europeni despre obiectivele şi activităţile preconizate în cadrul implementării pe viitor a unor proiecte de colaborare cu instrumentele TAIEX şi Twinning, pentru a define mai explicit domeniile de suport, acoperite de SIGMA. În ajunul demarării unui Proiect Twinning, Curtea de Conturi a iniţiat colaborarea cu programele TAIEX şi SIGMA pentru a pregăti terenul şi pentru a asigura un grad mai mare de asimilare a resurselor puse la dispoziţie în cadrul viitorului Proiect Twinning.

Membrii delegaţiei SIGMA au accentuat importanţa colaborării şi abordarea corectă din partea Curţii de Conturi a pregătirii unei piste benefice pentru lansarea Proiectului Twinning.    

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY