Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi, în discuții cu evaluatorii PEFA

  • 15.07.2021
  • 1107

 

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu, membrii CCRM și echipa de manageri ai instituției supreme de audit din țară au participat, la data de 15 iulie curent, la o rundă de discuții online cu evaluatorii Băncii Mondiale, în contextul misiunii de evaluare PEFA la nivel de țară.

Misiunea de evaluare PEFA în Republica Moldova a fost lansată la 13 iulie curent. Exercițiul va cuprinde anii 2018-2020, fiind organizate un șir de ateliere de discuții și intervievări cu instituțiile responsabile.

PEFA (Public Expenditure and Financial Accountability) reprezintă un instrument de evaluare a statutului managementului finanțelor publice (MFP). Comunitatea donatorilor a abordat subiectul efectuării unor evaluări de acest gen la începutul anilor 2000, pentru a se asigura că, banii alocați bugetelor diferitor state vor fi gestionați, raportați legal, eficient și conform destinației. Astfel, Comisia UE, BM și FMI au decis să eficientizeze procesul de evaluare a MFP din diferite state, prin elaborarea și aplicarea unui mecanism unic care ar satisface așteptărilor donatorilor – metodologia de evaluare a cheltuielilor publice și a situațiilor financiare PEFA.

Evaluarea PEFA oferă o analiză detaliată, consecventă și bazată pe dovezi a performanței MFP la un anumit moment. Metodologia PEFA poate fi reaplicată în evaluări succesive pentru a urmări evoluțiile în timp. Până în prezent, Republica Moldova a efectuat patru evaluări PEFA: în 2006, 2008, 2011 și 2015.

PEFA include 31 de indicatori care acoperă o gamă largă de acțiuni în domeniul MFP întreprinse de guverne. Acești indicatori sunt grupați în 7 componente: fiabilitatea bugetară, transparența finanțelor publice, gestionarea activelor și a pasivelor, strategii fiscal-bugetară bazate pe politici, previzibilitatea și controlul execuției bugetare, contabilitate și raportare, control extern și audit.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY