Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a prezentat în Comisia parlamentară concluziile auditului la Ministerul Culturii

  • 06.12.2023
  • 633

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat astăzi, 6 decembrie, în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP) rezultatele auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Culturii încheiate la 31 decembrie 2022.

Sergiu Știrbu, membru al CCRM și auditorii CCRM, responsabili de misiunile de audit  au relatat Comisiei parlamentare despre rezultatele și constatările auditului care au stat la baza formulării concluziilor generale, precum și a recomandărilor înaintate.

Auditorii CCRM au menționat că patrimoniul gestionat de minister la situația din 31.12.2022 a constituit 1,1 mld. lei, iar cheltuielile efective ale ministerului pentru anul 2022 au constituit 445,3 mil. lei.

Curtea de Conturi examinând rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Culturii a emis opinia de audit contrară, ce a fost determinată de deficiențele constatate la nivelul tuturor rapoartelor financiare, fiind afectat bilanțul contabil și veniturile cu cca 2 mld. lei, și cheltuielile – cu 2,1 mil. lei.

Insuficiența unui control intern managerial a dus la neasigurarea inventarierii, evaluării și înregistrării în evidența contabilă a monumentelor care fac parte din patrimoniul cultural național.

Totodată, auditul a identificat unele iregularități ce țin de recunoașterea dreptului de administrator al Agenției Proprietății Publice asupra terenurilor gestionate de către Ministerul Culturii și instituțiile fondate. Auditul a mai constatat că ministerul nu a asigurat elaborarea și aprobarea reglementărilor privind modul de susținere financiară a teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice, precum și corelarea susținerii financiare cu activitățile desfășurate de acestea. De asemenea, au fost atestate mai multe iregularități la acordarea subvențiilor pentru proiectele culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, iregularități constatate și în anii precedenți.

În raportul de audit se mai menționează că Ministerul Culturii nu a asigurat delimitarea și înregistrarea conformă în Registrul bunurilor imobile a drepturilor asupra tuturor bunurilor imobile și terenurilor gestionate de instituțiile din subordine și cele la autogestiune, după cum prevede cadrul normativ.

Potrivit recomandărilor CCRM, Ministerul Culturii va trebui să asigure implementarea unui sistem de control intern managerial viabil, inclusiv în toate entitățile din subordine, precum și a unui Serviciu de audit intern funcțional, să efectueze inventarierea totală a patrimoniului gestionat și a celui declarat proprietate de stat, inclusiv la toate entitățile din subordine, asigurând raportarea fidelă și reală a situațiilor patrimoniale, să asigurare  controlul asupra pertinenței statelor de personal din cadrul instituțiilor din subordine, cu ajustarea cadrului normativ necesar, să elaboreze și să aprobe reglementările aferente remunerării muncii, în special, privind modul și criteriile de acordare a premiilor etc.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY