Actualizat: Joi, 02 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a examinat Raportul auditului regularităţii utilizării mijloacelor publice alocate pentru investiţii şi reparaţii capitale pe anul 2009 la cinci instituţii publice

  • 03.06.2010
  • 723

Curtea de Conturi s-a întrunit în şedinţa Plenului privind Raportul auditului regularităţii utilizării mijloacelor publice alocate pentru investiţii şi reparaţii capitale pe anul 2009 la următoarele instituţii ale statului: Ministerul Finanţelor, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor”, Cancelaria de Stat şi Ministerul Sănătăţii.

Auditul regularităţii privind gestionarea banilor publici alocaţi acestor instituţii pentru investiţii şi reparaţii capitale denotă anumite neregularităţi şi momente de încălcare a legislaţiei. În cazul Ministerului Finanţelor, neregularităţile s-au exprimat prin: aprobarea planurilor de finanţare privind redistribuirea alocaţiilor destinate cheltuielilor curente pentru finanţarea investiţiilor capitale în sumă de 4,3 mil. lei; nereflectarea şi neînregistrarea datoriilor şi creanţelor existente la începutul şi sfârşitul perioadei de gestiune pe beneficiari şi pe obiective în sumă de 18,1 mil. lei; depăşirea limitei de 10% din suma alocaţiilor prevăzute în buget cu 54,9 mil. lei la efectuarea plăţilor anticipate privind lucrările de investiţii şi reparaţii capitale, cu acordul Ministerului Finanţelor,  precum şi finanţarea unor obiective neprevăzute în bugetul de stat; depăşirea limitei alocaţiilor bugetare cu 10,1 mil. lei la executarea şi recepţionarea lucrărilor de către beneficiari; executarea lucrărilor de construcţie la etapele de contractare şi valorificare de către beneficiari în lipsa documentaţiei de proiect şi deviz, elaborată şi verificată în modul stabilit; admiterea de către unii beneficiari a dezafectării mijloacelor financiare publice în sumă de 3,7 mil. lei.

Cât priveşte Ministerul Sănătăţii, acesta n-a monitorizat cu stricteţe alocarea şi valorificarea mijloacelor publice destinate investiţiilor şi reparaţiilor capitale, ceea ce a dus la: executarea unor lucrări de reparaţii capitale din contul cheltuielilor curente în sumă de 521,1 mii lei; executarea lucrărilor, în unele cazuri, cu nerespectarea limitei alocaţiilor bugetare (240,5 mii lei); executarea şi recepţionarea neconformă a lucrărilor de construcţie a unor obiective, ce a determinat riscul utilizării neregulamentar a banilor publici cu prejudicierea bugetului de stat în sumă de 3778,1 mii lei, precum şi riscul necesităţii mijloacelor suplimentare pentru repararea unor obiective; denaturarea unor date la înregistrarea în evidenţa contabilă a lucrărilor de construcţie a  obiectivelor.

La Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale s-a constatat: achiziţionarea şi contractarea lucrărilor de reparaţii capitale în lipsa suportului financiar deplin şi a documentaţiei de proiect, aprobată şi verificată în modul stabilit; acceptarea primirii-predării clădirii din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.105 în lipsa estimării valorilor de bilanţ şi reziduale; transmiterea neregulamentar a cazangeriei din str. A. Coropceanu nr.10 şi utilizarea neîntemeiată a mijloacelor financiare publice; includerea neîntemeiată a unor cheltuieli în procesele verbale de executare a lucrărilor de reparaţie capitală în sumă de  1246,7 mii lei.

La Cancelaria de Stat s-a constatat: achiziţionarea lucrărilor de reparaţie capitală în lipsa alocaţiilor prevăzute în buget; nerespectarea limitei alocaţiilor bugetare la efectuarea de lucrări (6,8 mil. lei); executarea lucrărilor de reparaţii capitale în lipsa documentaţiei de proiect elaborate şi verificate în modul stabilit; neconstituirea garanţiei de bună execuţie a contractului pentru anul 2009 (3,7 mil. lei); reflectarea eronată în evidenţa contabilă a costului lucrărilor de reparaţii capitale la majorarea valorii obiectivului ,,Clădirea din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.154, mun. Chişinău” cu 3,2 mil. lei, precum şi întocmirea incorectă a rapoartelor financiare la capitolul reparaţii capitale.

În cazul „Administraţia de Stat a Drumurilor” s-a constatat: achiziţionarea lucrărilor de construcţie şi reparaţie capitală a drumurilor cu  abateri de la prevederile normelor legale;                  nerespectarea unor condiţii din oferte în situaţiile când acestea au constituit temei pentru selectarea operatorilor economici; neasigurarea regulamentară a recepţiei lucrărilor de investiţii şi reparaţii capitale la terminarea lucrărilor precum şi la recepţia finală; înregistrarea eronată în evidenţa contabilă a valorii lucrărilor de investiţii şi reparaţii capitale; neîntreprinderea măsurilor în scopul implementării recomandărilor din hotărârile Curţii de Conturi adoptate anterior.

Pentru mai multe detalii puteţi telefona la numărul (22) 266 – 026 sau puteţi scrie pe adresa de
e-mail: relatiipublice@ccrm.md.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY