Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a efectuat un audit al gestionării patrimoniului public de către “Banca de Economii” S.A. pe perioada anilor 2009-2010

  • 23.03.2011
  • 899

Banca de Economii deţine un rol semnificativ în achitarea plăţilor sociale pe întreg teritoriul republicii, prin diviziunile acesteia, ceea ce permite realizarea politicilor statului în domeniul asistenţei sociale.
În urma auditului efectuat pe diferite domenii de activitate ale Băncii, Curtea de Conturi a constatat următoarele.
Cu privire la plata dividendelor, pe perioada anilor 2009-2010, acestea au fost achitate în temeiul hotărîrilor Adunării Generale a acţionarilor: pe anul 2009 – în sumă de 7158,0 mii lei, iar pe anul 2010 urmează a fi adoptată hotărîrea respectivă.
Referitor la gestionarea patrimoniului Băncii de Economii, evidenţa  patrimoniului este ţinută conform politicii acesteia, aprobată de Consiliul Băncii.
Potrivit datelor prezentate de Bancă, valoarea patrimoniului, la finele anului 2010, s-a majorat, în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, cu 175,6 mil.lei.
La situația din 31.12.2010, Banca deţinea în proprietate imobile în număr de 122, cu suprafața de 30350,9 m2, şi cu valoarea de bilanţ de 196,9 mil.lei. Totodată, pentru 8 imobile, cu suprafaţa de 1219,8 m2, Banca nu are înregistrate regulamentar drepturile asupra acestora, procedurile respective fiind în acţiune.
Cu privire la venituri şi cheltuieli, Banca a înregistrat o creştere a veniturilor în anul 2010, faţă de anul 2009, cu 8,5% (51,4 mil. lei) şi o scădere a cheltuielilor cu 7,4% (37,5 mil. lei). 
A fost înregistrată o majorare a defalcărilor, influenţată de creanţa BC ,,Investprivatbank“ S.A. în proces de lichidare, în sumă de 152,4 mil.lei, care a avut impact asupra rezultatelor financiare ale Băncii pe anul 2010.
La capitolul activitatea de creditare a BC „Investprivatbank“ S.A. auditul a constatat că pentru 62 de credite acordate au fost depistate unele abateri, precum: lipsa acordurilor tuturor coproprietarilor la instituirea gajului; semnăturile aplicate în actele juridice încheiate în scopul acordării şi asigurării creditului diferă de cele ale debitorilor; supraevaluarea bunurilor gajate; lipsa unor acte care confirmă dreptul  de proprietate asupra bunurilor gajate; derularea unui şir de procese de insolvabilitate iniţiate împotriva debitorilor şi garanţilor.
Reieșind din cele expuse, auditul a relevat un risc major de nerestituire integrală a datoriei BC ,,Investprivatbank’’ S.A. (487,8 mil.lei), ceea ce impune ,,Banca de Economii’’ S.A. de a rambursa creditul către BNM din surse proprii și va determina un impact negativ asupra situației financiare a Băncii.
  La 23.03.2011 auditului i-a fost prezentată Hotărîrea Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei, prin care s-a decis prelungirea termenului de rambursare a creditului ,,Băncii de Economii’’ S.A., alocat BC „Investprivatbank“ S.A. (442,4 ,mil.lei), pînă la 30.12.2015. Aceasta va soluționa problema de sustragere incontestabilă a mijloacelor bănești de la contul ,,Băncii de Economii’’ S.A. și va determina dispunerea de mijloace circulante necesare activității curente.       
Totodată, Curtea de Conturi a constatat că în procesul de acordare a unor credite de către “Banca de Economii” S.A.  există riscuri de nerambursare a acestora.
Urmare auditului realizat, Curtea de Conturi a concluzionat că gestionarea patrimoniului public  în anii 2009-2010 de către “Banca de Economii” S.A. a fost efectuată regulamentar, cu excepţia neînregistrării integrale a drepturilor asupra unor imobile; nemonitorizării stricte a activităţilor de achiziţionare etc.


reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY