Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Cooperarea CCRM – ONAS pentru crearea unei instituţii supreme de audit moderne

  • 15.05.2012
  • 982

Doi experţi ai Oficiului Naţional de Audit al Suediei (ONAS) au sosit la Chişinău într-o vizită de lucru, efectuată la Curtea de Conturi a Republicii Moldova. În perioada 15 - 16 mai 2012, în cadrul proiectului Cooperarea pentru Dezvoltarea Internaţională dintre CCRM şi ONAS, dna Anita Nilsson şi dna Anne Fahl vor susţine un seminar specializat pentru colaboratorii Curţii de Conturi. Prelegerile vor fi axate pe diferenţele dintre revizuirea "la rece şi fierbinte" şi responsabilitatea pentru diferite părţi la CC în funcţie de calitatea în audit.

La capitolul standardele internaţionale ale calităţii, misiunea ONAS şi CCRM vor evalua calitatea activităţii de audit exercitată de către CCRM; vor examina politicile şi procedurile stipulate în Standardul Internaţional pentru Controlul Calităţii (ISQC1), implementate în prezent de CCRM; rapoartele pe 2011 şi activităţile planificate de Curtea de Conturi, potrivit raportului de revizuire "la rece"; continuarea implementării politicelor de monitorizare a calităţii, în conformitate cu ISQC1, la capitolele definirea personalului responsabil şi graficului de timp.

Evaluatorii ONAS vor avea întrevederi şi discuţii cu Preşedintele şi membrii CCRM, cu colaboratorii Curţii de Conturi: auditorii, specialiştii Departamentului Metodologie şi Planificare strategică, etc. Misiunea, care va dura două zile, face parte din proiectul de modernizare a Curţii de Conturi, susţinut de ONAS.

Unul din obiectivele CCRM în calitate de instituţie supremă de audit din Republica Moldova este respectarea de către CCRM şi colaboratorii Curţii a standardelor internaţionale şi cerinţelor legale şi de reglementare aplicabile auditului public extern.

CCRM, cu suportul ONAS, a elaborat un Cadru al calităţii privind auditul regularităţii, pe care îl implementează treptat. Cadrul calităţii stabileşte abordarea calităţii derulării procesului de audit, inclusiv controlul calităţii, care urmează a fi efectuat în 3 etape: controlul calităţii - acţiunile de rutină, exercitate zilnic de echipa de audit, şi, în special, revizuirile permanente ale şefului echipei de audit; monitorizarea calităţii - acţiunile de revizuire "la fierbinte", şi evaluarea calităţii - revizuirea "la rece".

În conformitate cu articolul 10 din noua Lege a Curtii de Conturi a Republicii Moldova, precum si cu prevederile Declaratiei de la Lima, activitatea pe plan internaţional a Curţii de Conturi este marcată de o dinamică semnificativă. Oficiul Naţional de Audit al Suediei este partenerul de dezvoltare instituţională a Curţii de Conturi pe parcursul ultimilor 6 ani. Cooperarea cu această instituţie ajută Curtea de Conturi să implementeze activităţile stabilite în Planului de Dezvoltare Strategica a Curtii de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY