Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Comunicat de presă

  • 08.02.2011
  • 498
08 februarie 2011

Curtea de Conturi va examina în şedinţa Plenului Curţii de Conturi a Republicii Moldova Raportul auditului operațional al Proiectului ,,Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială’’ pentru perioada iunie 2007- 2010.
 Scopul auditului a constat în verificarea desfășurării corespunzătoare a managementului Proiectului Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială (în continuare – Proiectul SSAS sau Proiectul, după caz), cu expunerea concluziilor referitor la faptul că cheltuielile sînt conforme cu condițiile privind destinația, utilizarea și scopurile stabilite de reglementările Proiectului, efectuate legal şi regulamentar, precum și că sînt declarate în corespundere cu înregistrările contabile și documentele justificative.
Pentru implementarea Proiectului SSAS, Guvernului Republicii Moldova i-a fost acordat un credit  în sumă de 11300,0 mii Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalent cu suma de circa 17000,0 mii dolari SUA, obiectivul primar al Proiectului fiind acordarea sprijinului Programului Guvernului în vederea creșterii accesului la serviciile de sănătate și asistență socială eficientă și de calitate pentru populația Republicii Moldova. Proiectul urmează să fie implementat pe parcursul perioadei 2007-2011 de către MS și MMPSF.
În aspectul responsabililor de gestionare, mijloacele provenite din credit au fost direcționate MS(Ministerului Sănătăţii) pentru modernizarea sistemului de sănătate – 12000,0 mii dolari SUA și MMPSF(Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei) pentru îmbunătăţirea sistemului de protecţie şi asistenţă socială – 5000,0 mii dolari SUA.
Totodată, în baza Acordului de Grant al Fondului Fiduciar de Răspuns la Criza Globală determinată de Preţul Produselor Alimentare (în continuare – Acord de Grant), Guvernului Republicii Moldova i s-a acordat în august 2008 un grant în valoare de 7,0 mil. dolari SUA, care a avut menirea de a îmbunătăţi sănătatea şi  statutul nutriţional al păturilor vulnerabile.
Constatările rezultate din verificările efectuate în cadrul auditului şi relatate în raportul de audit denotă nivelul scăzut de debursare și valorificare a mijloacelor creditare. Astfel, la situaţia din 31.12.2010, din contul creditului au fost utilizate mijloace în sumă totală de 6376,4 mii dolari SUA, sau la nivel de 37,5% față de suma totală. În aspectul autorităților responsabile, utilizarea surselor pentru implementarea Proiectului a fost executată de către MS la nivel de 50,4%, iar de MMPSF – de 6,6 %. În același timp, în conformitate cu condițiile Acordului de finanțare,  din contul bugetului de stat  a fost achitat un comision în mărime de 0,5 % din suma nedebursată a creditului, care pe perioada 2008-2010 a constituit  16,8 mii dolari SUA. 
Concomitent, n-a fost asigurată utilizarea deplină a mijloacelor grantului destinat îmbunătăţirii sănătăţii şi statutului nutriţional al păturilor vulnerabile.
Totodată, auditul n-a stabilit erori și abateri la înregistrarea tranzacțiilor financiare, efectuarea plăţilor, contabilizarea și raportarea acestora de către autoritățile responsabile de implementarea Proiectului.
Aceste constatări vor fi examinate, în cadrul ședinței Plenului Curţii de Conturi a Republicii Moldova,  la 08.02.2011 ora 10.00.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY