Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Comunicat de presă 24 martie 2011

  • 25.03.2011
  • 492
Comunicat de presă
 24 martie 2011

Curtea de Conturi a efectuat un audit al gestionării patrimoniului public la Î.S. “Poşta Moldovei” în anii 2009-2010.
Î.S. “Poşta Moldoveii” a fost fondată în 1993, în calitate de operator naţional. Astăzi, ea gestionează o reţea de 1145 de oficii poştale (în continuare OP) şi agenţii, prin kintermediul a 37 filiale, prestâtnd servicii poştale populaţiei din 1527 de localităţi le ţării.
Reieșind din auditul realizat de Curtea de Conturi poate fi menţionat că activele întreprinderii au fost în descreștere cu 0,8 mil. lei, cota preponderentă deținînd-o activele materiale pe termen lung (36,1%) și mijloacele bănești (29,9%). În structura activelor s-a înregistrat majorarea creanțelor pe termen scurt (cu 5,1 mil. lei) și diminuarea mijloacelor bănești (cu 6,7 mil. lei).
Totodată, auditul a relevat că managementul neadecvat al gestionării patrimoniului public a determinat admiterea unor nereguli și situații de risc privind neasigurarea integrității patrimoniului aflat în gestiunea filialelor. Astfel: Direcţia de Poştă Chişinău, pentru 5 imobile în valoare de 253,4 mii lei (din 13 imobile deţinute, în valoare de 7101,4 mii lei), nu dispune de titluri de proprietate, acestea nefiind înregistrate la organele cadastrale. Situaţii similare au fost depistate în Centrele Poştale Hânceşti, Căuşeni, Cimişlia.
Situația dificilă privind înregistrarea patrimoniului public aflat în gestiunea Î.S. „Poșta Moldovei” a fost condiționată și de atitudinea iresponsabilă a persoanelor cu funcții de răspundere la capitolul inventarierea bunurilor publice. Astfel, nerespectîndu-se prevederile art.24 alin.(1) din Legea contabilității și ale Regulamentului privind inventarierea, Î.S. „Poşta Moldovei”, în anul 2009 n-a efectuat inventarierea generală a tuturor elementelor de activ și pasiv ale bilanțului contabil și n-a supus inventarierii mijloacele fixe în valoare de 6992,6 mii lei, inclusiv mijloacele fixe defectate, propuse spre decontare (101,4 mii lei).
Auditul a constatat divergențe între situația reală a patrimoniului întreprinderii și cea înregistrată în evidența contabilă, în sumă de 326,0 mii lei, ceea ce determină raportarea eronată la acest capitol. Î.S. „Poşta Moldovei” nu dispune de informaţia centralizată privind suprafeţele tuturor terenurilor aferente aflate în folosinţă sau deţinute, cu toate că, în unele cazuri dispune de titluri de autentificare a dreptului deţinătorului de teren, eliberat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru. Admiterea unor nereguli la transmiterea în arendă a patrimoniului public a determinat ratarea veniturilor în sumă de 36,6 mii lei.
    Auditul a constatat nereguli și la reparația bunurilor imobile, care au determinat imobilizarea de mijloace financiare în sumă de 420,9 mii lei pe o perioadă îndelungată. La capitolul contractării achiziționării de lucrări și servicii s-a expus Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției în cadrul controlului efectuat în luna iunie 2010.
Auditul a constatat  situații de achitare a lucrărilor și procurărilor de bunuri în lipsa contractelor. Astfel, Î.S. „Poşta Moldovei”, fără a încheia contracte cu 3 agenți economici, a achitat pentru lucrări și bunuri 364,6 mii lei (climatizoare – 212,1 mii lei, echipament tehnologic – 107,3 mii lei, reparaţia arhivei – 45,2 mii lei), prin ce nu s-au respectat prevederile art.210 alin.(1) din Codul civil.
Datele oferite de ,,Î.S. „Poşta Moldovei” denotă că întreprinderea inițial, la aprobarea planului veniturilor (286436,2 mii lei) și cheltuielilor (289352,4 mii lei) operaționale, nu a echilibrat valoarea acestora, astfel încît cheltuielile au depășit veniturile cu 2916,2 mii lei.
În anul 2009, întreprinderea nu a realizat indicatorii planificați pentru venituri operaționale în sumă de 7408,3 mii lei, din cauza nerealizării veniturilor din vînzarea mărfurilor, care s-au planificat în sumă de 96969,0 mii lei, real acestea fiind executate în sumă de 84039,1 mii lei, sau cu 12929,9 mii lei mai puțin.
Materialele auditului vor fi remise organelor abilitate.
Raportor în cadrul ședinței va fi Elena Ciochină, controlor superior de stat.
Pentru mai multe detalii: www.ccrm.md
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY