Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Cea de-a 7 Întrunire a Grupului operativ EUROSAI privind auditul municipalității

  • 27.10.2023
  • 826

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la cea de-a 7 Întrunire a Grupului operativ EUROSAI privind auditul municipalității (TFMA). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 18-20 octombrie curent, în or. Varșovia, Polonia.

În contextul întrunirii a fost organizat seminarul „Distribuirea transferurilor și granturilor”. Scopul evenimentului a fost schimbul de experiență între instituțiile supreme de audit în materie de distribuție, utilizare a transferurilor și granturilor către municipalități, ori municipiul în calitate de comunitate pe bază autonomă, creată de locuitorii unui anumit teritoriu al statului, ce îndeplinesc sarcini publice care răspund nevoilor colective ale acestei comunități.

Participanții au fost invitați să analizeze împreună cu instituțiile supreme de audit și experții externi cum să găsească echilibrul între progresul digital și dreptul de a deține control asupra datelor și proceselor.

În prima zi a sesiunii de lucru au fost abordate subiecte relevante, precum îmbunătățirea metodologiei în cadrul auditului transferurilor și granturilor municipale, distribuirea transferurilor și granturilor, finanțarea autorităților publice locale (APL) din fondul de sprijin, etc.

Reprezentanții ISA a Macedoniei de Nord au prezentat, în cea de-a doua zi a sesiunii, rezultatele misiunii de audit cu tema „Veniturile proprii ale municipiilor pentru asigurarea populației cu servicii de calitate în perioada crizei pandemice”.

În context, participanții  au concluzionat că principalele riscuri aferente granturilor identificate de TFMA țin de cheltuielile ineficiente ce nu țin de destinația grantului, finanțarea dublă din 2 surse diferite pentru una și aceeași activitate, existența unei abordări pur formale a supravegherii utilizării granturilor, etc.

La finele seminarului, reprezentanții ISA din Georgia s-au oferit să găzduiască următorul seminar anual, propunând mai multe teme de discuții, cum ar fi: achizițiile publice, finanțarea ONG-urilor de către municipii, performanța proiectelor de infrastructura finalizate, etc.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY