Actualizat: Marți, 30 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

/VIDEO/ Nereguli în facturile Procuraturii Generale: Curtea de Conturi a publicat auditul pentru anii 2018-2022. Ce anume a constatat

Nereguli la Procuratura Generală. Curtea de Conturi a constatat că în perioada 2018 - 2022, instituția nu a ținut cont de prevederile legale la elaborarea bugetului, iar zeci de milioane de lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea unor softuri, care nici nu au mai fost instalate. La rândul său, procurorul general interimar spune că știe despre aceste nereguli și că există o anchetă internă, care urmează să stabilească cine a luat deciziile ilegale.

Curtea de Conturi a examinat rapoartele financiare ale Procuraturii Generale pentru perioada 2018-2022. În tot acest timp, instituția a primit alocații de la bugetul de stat în sumă totală de 1,8 miliarde lei, cheltuielile fiind de 1,7 miliarde lei. Potrivit auditorilor, banii nu au fost cheltuiți așa cum prevede legea. De exemplu, în 2018 a fost depășită limita stabilită de 5% la acordarea premiilor. Se consideră încălcare și faptul că, în cei cinci ani, angajații Procuraturii Generale au acumulat circa 59 de mii de zile nefolosite de concediu și, respectiv îndemnizațiile pentru ele. Este vorba de peste 53 milioane de lei, iar plata acestora ar putea duce la dezechilibru în bugetul Procuraturii.

„Echipa de audit atrage atenția că indicatorii de performanță care stau la baza finanțării Procuraturii sunt irelevanți și nu oferă o viziune asupra activității realizate de entitate. Mai mult decât atât, indicatorii respectivi sunt repetați an de an la aceleași valori”, a declarat șefă adjunctă a Direcției generale Bugetul de Stat și APC, Angela Frunze.

Auditorii de la Curtea de Conturi au depistat elemente de fraudă și la achiziționarea unor servere și a unor programe electronice licențiate. Acestea au costat cu peste două milioane mai mult decât prețul inițial și nici măcar nu au fost instalate. Potrivit auditorilor, ulterior Procuratura Generală a răscumpărat dubios licențele respective, în lipsa documentelor confirmative, statul fiind prejudiciat cu zeci de milioane de lei.

Achiziționarea produselor de licențiere pentru calculatoare la un cost majorat cu 2,4 mln. lei. Acesta nu au fost livrate și instalate. Răscumpărarea dubioasă a licențelor, din buget fiind achitată suma de 7,6 mln. lei.

În replică, Ion Munteanu spune că a preluat instituția cu aceste nereguli, iar între timp au fost pornite și anchete interne:

„Referindu-mă direct la cazul cu licențele, acesta mi-a dat multe bătăi de cap din octombrie anul trecut când am preluat mandatul. Atunci când am văzut că sistemele nu corespund cu cheltuielile. S-a conturat o bănuială rezonabilă, ca rezultat fiind pornită o cauză penală pe aspectele relevate în raportul Curții de Conturi. La moment, această cauză penală se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție”.

Auditul a constatat nereguli și în lucrările de reparație. În unele cazuri, acestea se efectuau fără documentație de proiect și a devizelor verificate regulamentar. Potrivit Curții de Conturi, au existat neînțelegeri între Procuratura Generală și antreprenori privind volumul și calitatea lucrărilor efectuate, iar mai multe firme de construcție au atacat în judecată Procuratura. În plus, instituția de drept nu a dispune o evidență clară a cheltuielilor pentru carburanți, consumul indicat pentru mai multe vehicule fiind exagerat. Curtea de Conturi a înaintat 16 recomandări Procuraturi Generale, pentru remedierea carențelor.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY