Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Semnarea unui nou acord de colaborare cu Oficiului Naţional de Audit al Suediei

  • 19.12.2012
  • 1191

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a găzduit pe 18-19 decembrie 2012 delegaţia conducerii de vârf a Oficiului Naţional de Audit al Suediei (ONAS), sosită la Chişinău cu ocazia semnării unui nou Memorandom de colaborare dintre cele două instituţii supreme de audit.

Delegaţia ONAS, formată din Jan Landahl, Auditor General ONAS, Magnus Lindell, Vice Auditor General ONAS, şi Anne Fahl, manager de Proiect, a participat pe 19 decembrie 2012 la şedinţa oficială de semnare a Memorandumului privind un nou Proiect de cooperare (sub formă de asistenţă tehnică) între CCRM şi ONAS pentru 2013-2015. Ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa membrilor Curţii de Conturi, şefilor de direcţii, secţii şi servicii ale CCRM.

Colaborarea dintre cele două instituţii supreme de audit, care derulează din 2006, are o mare importanţă pentru Curtea de Conturi, a remarcat în cadrul şedinţei Serafim Urechean, Preşedintele CCRM. Cu suportul ONAS, CCRM a reuşit să parcurgă calea reformării de la o structură de control la o instituţie supremă de audit, prin implementarea standardelor şi practicelor internaţionale din domeniu, prin formarea şi instruirea personalului, a concluzionat Preşedintele CCRM. Pe parcursul perioadei îndelungate de colaborare fructuoasă, relaţiile dintre cele două instituţii au devenit colegiale, informale şi noul acord de colaborare pentru următorii 3 ani este o garanţie a continuității succeselor înregistrate în cadrul primelor două etape de conlucrare, a declarat în cadrul şedinţei Preşedintele instituţiei supreme de audit din ţară. Actuala conducere a Curţii de Conturi a preluat ştafeta colaborării cu partenerii suedezi de la predecesori, pentru a implementa cunoştinţele şi experienţa acumulată şi a impulsiona dezvoltarea şi modernizarea CCRM, urmând să asigure durabilitatea realizărilor, a mai remarcat Serafim Urechean.

Auditor General ONAS, Jan Landahl a remarcat succesele înregistrate de CCRM în domeniul reformării instituţiei şi implementării standardelor internaţionale de audit financiar extern. Potrivit dlui Landahl, colaborarea CCRM - ONAS este un parteneriat dintre două instituţii egale, care au un scop comun - de a perfecta rapoarte de calitate pentru prezentare Legislativului, în scopul sporirii impactului recomandărilor şi constatărilor asupra managementului finanţelor publice. Curtea de Conturi, a declarat Auditorul General ONAS, este un gardian al banilor contribuabililor. CCRM, în procesul de dezvoltare strategică, se află în avangarda instituţiilor publice din Moldova, colaboratorii instituţiei sunt foarte receptivi la instruirile oferite, iar conducerea CCRM susţine schimbările şi modernizarea, a comunicat Jan Landahl.

Parteneriatul dintre Curtea de Conturi şi ONAS poate fi caracterizat drept unul de durată şi drept o colaborare colegială dintre profesionişti, a remarcat în cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului dl Magnus Lindell, Vice Auditor General ONAS. În acest parteneriat, Curtea de Conturi şi-a asumat treptat rolul de promotor şi de lider, ONAS acordând suport iniţiativelor şi activităţilor iniţiate de CCRM, a remarcat Vice Auditorul General. Dl Lindell a subliniat, că momentul important în procesul de colaborare bilaterală este asigurarea durabilităţii, iar semnarea noului Memorandum este o atestare a angajamentului de durabilitate a realizărilor înregistrate.

Anne Fahl, manager de Proiect, a adus mulţumiri Curţii de Conturi pentru colaborare, remarcând, că nu a întâlnit o asemenea dedicaţie şi interes profund, demonstrat de instituţia din Republica Moldova,  în cadrul realizării altor proiecte de colaborare în diverse ţări. Noul Proiect de colaborare este unul foarte ambiţios, deoarece la finele acestuia CCRM urmează să activeze, respectând totalmente standardele internaţionale ISAI, care rămân a fi o provocare şi pentru ONAS la etapa actuală, a remarcat dna Fahl.

ONAS rămâne a fi partenerul strategic de colaborare al CCRM, a declarat Ecaterina Paknehad, membru al Curţii de Conturi, coordonator al Proiectului de colaborare CCRM - ONAS din partea Curţii de Conturi pe parcursul a 6 ani. Noul Proiect de colaborare pentru perioada 2013-2015 prevede, că CCRM va fi actorul principal în procesul de implementare a activităţilor planificate, a remarcat dna Paknehad. Angajaţii CCRM sunt capabili să implementeze toate cunoştinţele acumulate în procesul de realizarea a Proiectului, iar conducerea instituţiei susţine reformele pentru a transforma Curtea de Conturi într-o instituţie supremă de audit modernă, în conformitate cu standardele internaţionale, a concluzionat Ecaterina Paknehad.

Angela Pascaru, membru al Curţii de Conturi a felicitat colectivul CCRM cu ocazia semnării noului Memorandum de colaborare pentru perioada 2013-2015, remarcând că prin realizarea noului Proiect Curtea de Conturi va asigura continuitatea activităţilor iniţiate în cadrul Proiectelor anterioare de colaborare CCRM-ONAS.    

Scopul Proiectului este dezvoltarea capacităţilor CCRM de a-şi realiza mandatul şi de a-şi îndeplini în mod eficient rolul în cadrul administraţiei publice din Republica Moldova. Cadrul cooperării pentru perioada 2013-2015 este definit într-un Document de Proiect, în care sunt specificate mai multe aspecte importante ale cooperării, inclusiv obiectivele, activitățile, mecanismul de coordonare și gestionare a Proiectului, managementul riscurilor externe și interne, precum și cerinţele de raportare. ONAS va acorda CCRM asistenţă în domeniile auditului regularităţii, managementului general, relaţiilor eficiente cu Parlamentul, Guvernul, entităţile verificate, participarea la activitatea organizaţiilor internaţionale INTOSAI, EUROSAI, alte organizaţii internaţionale de profil. Activităţile concrete, care vor beneficia de susţinere vor fi convenite de către părţi în planurile anuale de implementare a Proiectului.

Pe parcursul ultimilor ani, ONAS a fost şi este partenerul CCRM pentru dezvoltarea instituţională. Cu suportul instituţiei supreme de audit din Suedia, Curtea de Conturi a perpetuat de la o structură de control spre o instituţie modernă de audit, care-şi desfăşoară activitatea în concordanţă cu standardele internaţionale şi cele mai bune practici mondiale din domeniul auditului. Primele două acorduri de colaborare dintre cele două instituţii au derulat în perioada anilor 2007-2009 şi 2010-2012.

La etapa actuală, CCRM mai simte necesitatea în susținerea colegială pentru a face față numeroaselor provocări ce rămân, pentru a îmbunătăţi calitatea şi domeniul de aplicare a auditului financiar şi auditului regularității; a susține eforturile de reformă a menegmentului finanţelor publice; a consolida managementul, a elabora metodele de activitate şi a asigura durabilitatea.

În cadrul ședinței de lucru a Comitetului de Coordonare pentru colaborare, care a avut loc în septembrie 2012, părțile au totalizat rezultatele obținute în urma cooperării, reieșind din propriile constatări despe activitățile realizate pe parcursul ultimului proiect de cooperare, dar și bazându-se pe două rapoarte independente privind evaluarea proiectului și a necesităților suplimentare de dezvoltare ale CCRM.

Potrivit rapoartelor de evaluare, CCRM are nevoie de suport în domeniul:

  • Asigurarea durabilității prin instruirea formatorilor și dezvoltarea abilităţilor Direcţiei generale metodologie, planificare și analiză;
  • Consolidarea managementului, revizuirii și îndrumării;
  • Realizarea unui impact mai mare prin îmbunătăţirea interacțiunii cu Parlamentul;
  • Îmbunătățirea calității în raportare;
  • Actualizarea manualului de audit financiar, în conformitate cu cererile standardelor internaţionale ISSAI;
  • Introducerea "revizuirilor fierbinţi";
  • Dezvoltarea auditului sistemelor de control  intern, inclusiv a cartografierii proceselor;
  • Sporirea încrederii în auditul intern, sensibilizarea cu privire la rolul auditului intern;
  • Auditul sistemelor informaţionale (audituri generale și audituri ale aplicațiilor).

Astfel, Curtea de Conturi și Oficiul Naţional de Audit al Suediei au convenit să lanseze etapa a treia a proiectului de colaborare, prin semnarea Memorandumului privind un nou Proiect de cooperare între CCRM şi ONAS pentru 2013-2015.

Oficiul Naţional de Audit al Suediei este instituţia supremă de audit a Suediei şi membru al organizaţiei internaţionale INTOSAI. ONAS este o instituţie independentă de audit a statului, subordonată Parlamentului, condusă de trei Auditori Generali numiţi de Parlament. Principalele sarcini ale ONAS sunt auditul financiar, auditul performanţei şi proiectele de cooperare internaţională pentru dezvoltare.

Pe 18 decembrie 2012 delegaţia ONAS şi conducerea CCRM au avut o întrevedere cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Au fost puse în discuţie cooperarea instituțională CCRM - ONAS, modalităţile de dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre cele două instituţii, dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Parlament și instituţia supremă de audit din ţară, etc. Dl Jan Landahl a informat conducerea Parlamentului despre aspectele de colaborare în cadrul viitorului Proiect de cooperare CCRM - ONAS.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY