Actualizat: Joi, 25 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reacția Moldovagaz, după ce Parlamentul a decis că Guvernul va revendica de la furnizorul de gaze naturale 3,3 miliarde de lei

SA „Moldovagaz” a venit cu o reacție după ce Parlament a aprobat, pe 3 martie, în urma audierii raportului de audit al Curții de Conturi în domeniul gazelor naturale, o Hotărâre potrivit căreia Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de executiv în capitalul social al SA „Moldovagaz”.

„Moldovagaz” susține că documentul prezentat de Curtea de Conturi „nu este unu obligatoriu, ci are caracter de recomandare” și „dă asigurări că discrepanțele financiare identificate de auditori nu se reflectă în nicio formă în tariful pentru consumatorii finali”.

„În legătură cu publicarea și dezbaterea în Parlament a raportului Curții de Conturi privind activitatea SA „Moldovagaz”, administrația întreprinderii atrage atenția asupra structurii și însuși spiritului acestui document, care nu este unu obligatoriu, ci are caracter de recomandare.

În același context, SA „Moldovagaz” dă asigurări că discrepanțele financiare identificate de auditori nu se reflectă în nicio formă în tariful pentru consumatorii finali. Potrivit legii, în tarif sunt incluse prețurile de achiziție, tarifele de furnizare, transport și distribuție, precum și devierile tarifare negative, care s-au format în fond din cauza diferenței pronunțate dintre prețul de achiziție real și cel aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru gazele naturale furnizate”, susțin reprezentanții „Moldovagaz”.

În acest sens, SA „Moldovagaz” susține că va continua cooperarea cu autoritățile la toate articolele din Hotărârea Parlamentului R. Moldova, și va oferi permanent toate informațiile necesare.

„Investiții neconforme și dubioase” efectuate de SA „Moldovagaz”. Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor realizate de întreprinderile de gaze naturale

Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, cum sunt definite în Legea cu privire la gazele naturale, inclusiv la cele deținute indirect.

Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni pentru remedierea deficienților identificate în rezultatul auditului. Astfel, Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul R. Moldova în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice.

De asemenea, Guvernul urmează să reinventarieze patrimoniul pe care l-a depus ca și cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. La fel, va determina impactul respectiv asupra pretinselor datorii ale furnizorului din Rusia. Acțiunile se regăsesc într-un proiect de Hotărâre adoptat de Parlament după audierea unui raport de audit al Curții de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY