Actualizat: Marți, 30 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul Curții de Conturi, prezentat în Parlament: Moldovagaz a investit nejustificat peste 800 de milioane de lei

Moldovagaz a investit nejustificat peste 800 de milioane de lei. Asta arată raportul realizat de Curtea de Conturi, care a fost prezentat în plenul Parlamentului. Banii ar fi fost cheltuiţi pentru construcţia edificiul în care se află în prezent sediul Moldovagaz. Autorii auditului spun că astfel, întreprinderea nu a contribuit cu nimic la stingerea datoriei de milioane pe care o are faţă de Gazprom. Curtea de Conturi urmează să transmită raportul şi către autorităţile competente, dar şi către Procuratura Generală care urmează să se expună asupra legalităţii încălcărilor depistate.

"Un audit mult aşteptat şi de cei din domeniu, dar în primul rând de consumatorii de gaze, de cei care plătesc factură şi pe bună dreptate pun întrebări. De ce costă cât costă şi unde au ajuns investiţiile", a spus IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, valoarea totală a investițiilor capitale în perioada anilor 2011 - 2021 la întreprinderea Moldovagaz a fost de 3,6 miliarde lei. Dintre acestea, 815 milioane au fost evaluate ca nejustificate. Un exemplu în acest sens este construcția unei clădiri pentru birourile întreprinderii, care se află acum pe strada A. Pușkin, 64. Această investiţie nu a fost acceptată de ANRE pentru a putea fi acoperită din tariful achitat de consumatori.

"Deşi construcţia clădirii a fost efectuată în perioada 2008 - 2018, Moldovagaz a prezentat reprezentanţilor auditului doar o parte neesenţială din documentele aferente construcţiei clădirii ce vizează perioada 2016 - 2018", a spus SERGIU ŞTIRBU, membru al Curţii de Conturi.

Autorii auditului mai spun că din cauza cheltuielilor nejustificate făcute de Moldovagaz, întreprinderea nu a putut plăti nimic pentru a stinge datoria istorică pe care o are faţă de Gazprom şi care constitue aproximativ 590 de milioane de dolari. Deputatul PAS, Lilian Carp, s-a arătat nemulţumit de faptul că cei care au realizat auditul nu au avut acces la documentele privind construcţia sediului Moldovagaz de pe strada Puşkin 64. Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, Marian Lupu, documentele confirmative construcţiei clădiri ar fi fost ridicat încă în urmă cu mai mulţi ani de către procurori, în cadrul unui dosar penal.

"Când echipa de audit a mers şi a solicitat documentele aferente acestei construcţii care fără TVA se ridică la jumate de miliard de lei, la Moldovagaz ele nu erau. Ne-am adresat organelor de drept, care nici ele nu au găsit urmă. Într-un final, după două luni am găsit o încăpere închisă în incinta Chişinău Gaz, s-a spart uşa şi s-a găsit acolo.. saci goi", a menționat MARIAN LUPU, preşedintele Curţii de Conturi.

"Deci, este exact aceeaşi situaţie ca şi cu Banca de Economii, au dispărut şi documentele, nu-i nimic. Dumneavoastră aţi confirmat că această instituţie a făcut tot posibilul ca să şteargă urmele", a declarat LILIAN CARP, deputat PAS.

În replică, directorul Moldovagaz, Vadim ceban, care în acea perioadă nu era angajat la întreprindere, a declarat că şi conducerea actuală este interesată să afle adevărul şi că nu dispun nici ei de documente privind construcţia edificiului.

"Şi noi am avut întrebări faţă de construcţia acestei clădiri însă aşa au fost deciziile aprobate de organele de conducere în cadrul bugetelor aprobate. Cred că organele de drept trebuie să răspundă la aceste întrebări, noi suntem în primul rând interesaţi să aflăm adevărul", a spus VADIM CEBAN, director Moldovagaz.

Auditul la Moldovagaz a fost efectuat de o companie norvegiană şi una britanică, care au fost angajate să analizeze datoriile Moldovagaz acumulate în perioada 27 august 1991 - 31 octombrie 2021. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă către Agenţia Proprietăţi Publice.



 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY