Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către ÎM „Gospodăria de Alimentaţie cu Apă şi Canalizare Nisporeni” în anul 2009

  • 21.10.2010
  • 1246
Curtea de Conturi va examina în şedinţa Plenului Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către ÎM „Gospodăria de Alimentaţie cu Apă şi Canalizare Nisporeni” în anul 2009.
Curtea de Conturi a iniţiat acest audit pentru a stabili următoarele obiective: verificarea conformităţii şi legalităţii gestionării patrimoniului public de către ÎM „Gospodăria de Alimentaţie cu Apă şi Canalizare Nisporeni” (în continuare – ÎM „GAAC Nisporeni”) în anul 2009 şi atestarea situaţiilor financiare ale entităţii (cu exprimarea opiniei de audit).
Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către Î.M. „GAAC Nisporeni” în anul 2009 a relevat existenţa multiplelor iregularităţi şi neconformităţi admise la gestionarea patrimoniului public, care se exprimă prin:
•    Nedifinirea clară a statutului  juridic  a  patrimoniului municipal transmis în administrarea întreprinderii, lipsa consiliului de administraţie a Î.M. „GAAC Nisporeni”, precum şi a comisiei de cenzori, ceea ce a condiţionat eschivarea fondatorului de la administrarea activităţii întreprinderii, precum şi de la controlul asupra activităţii economice a acesteia şi a diminuat responsabilitatea managerială a conducătorului, generînd admiterea neregulilor în activitatea economico-financiară a întreprinderii şi neînregistrarea conformă a drepturilor patrimoniale.
•    Nerespectarea normelor legale la gestionarea patrimoniului public, lipsa unor programe de producere a entităţii cu determinarea perspectivelor sale de dezvoltare, precum şi nestabilirea unor indici economici de dezvoltare de către fondator, ceea ce a condiţionat nerealizarea indicatorilor economici, efectuarea de operaţiuni economice neregulamentare şi înrăutăţirea situaţiei financiare a întreprinderii.
•    Neasigurarea exploatării eficiente a sistemelor de apă, lipsa unor normative de consum tehnologice şi a pierderilor admisibile de apă, prezenţa unui management defectuos în activitatea de producere, exprimat prin monitorizarea necorespuznzătoare a  volumului lunar al apei livrate consumatorilor, ceea ce a generat pierderi enorme de apă şi cheltuieli iraţionale în legătura cu aceasta.
•    Nerespectarea prevederilor legale la stabilirea tarifelor şi normelor de consum la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare.
•    Nerespectarea prevederilor regulamentare în managementul contabil a condiţionat înregistrări neconforme ale operaţiunilor economice efectuate, deficienţe în situaţiile privind decontările, ceea ce a determinat denaturarea situaţiilor patrimoniale raportate.
Reeşind din concluziile Raportului, echipa de audit a expus opinii contrare privind raportul financiar şi privind regularitatea în conformitate cu standardele aplicabile şi a  înaintat recomandări în vederea  înlăturării neajunsurilor şi deficienţelor constatate.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY